Bijeenkomst over opzetten buurtgroen

Algemeen
Park het Woud aan de Nibbixwoudstraat in Amsterdam-Noord, aangelegd door bewoners.
Park het Woud aan de Nibbixwoudstraat in Amsterdam-Noord, aangelegd door bewoners. (Foto: Aangeleverd)

NOORD - Hoe zet je een groen buurtproject op? Dat komt aan de orde tijdens een online netwerkbijeenkomst op maandagavond 13 december. De bijeenkomst is georganiseerd vanuit De Groene Noordmakers, een netwerk opgestart vanuit Stadsdeel Noord voor iedereen die buurtgroen een warm hart toedraagt.  

Er zijn vele verschillende soorten groene buurtprojecten in Amsterdam-Noord. Vorig jaar alleen al zijn er veertig nieuwe groene buurtprojecten gestart. Denk bijvoorbeeld aan vijftig geveltuinen die in Nieuwendam zijn aangelegd op verzoek van bewoners en nu door hun worden beheerd. Of een project van bewoners in Tuindorp Oostzaan waar groente in bakken wordt geteeld. De ene groep richt zich vooral op het verhogen van biodiversiteit. Voor de andere groep is de sociale cohesie veel belangrijker. En een derde wil groente verbouwen.  

Maar hoe richt je nu een project zo in dat het over een aantal jaren nog steeds werkt? Hoe zorg je dat je samenwerkt met buren? Welke ingangen bij de gemeente heb je nodig? Tijdens de online netwerkbijeenkomst krijgt men vele handvaten daarvoor. Jenny van Gestel vertelt hoe je een geslaagd buurtproject opzet. Dat doet ze op basis van haar ervaring met haar eigen buurttuin en het begeleiden van tal van bewonersprojecten in het hele land. Ze komt met voorbeelden en nieuwe inzichten.  

Daarnaast zijn er 3 workshops:
1. Laat je meenemen in de wereld van een groen buurtproject door mensen die een eigen project hebben opgezet in Amsterdam-Noord;
2. Praat mee over welke versteende plekken in Noord vergroend kunnen worden en zie hoe jij daaraan kan bijdragen;
3. Leer alles over het verhogen van de biodiversiteit in je buurttuin

Deze online netwerkbijeenkomst is bedoeld voor bewoners en professionals in Amsterdam-Noord die geïnteresseerd zijn in Buurtgroen. Mogelijk overweeg je zelf om een groen buurtinitiatief te starten of wil je ervaringen van anderen horen. Of je bent al tijden bezig met groene buurtinitiatieven en wil je meer kennis en netwerk opbouwen. Ook voor professionals die vanuit hun werk bezig zijn met buurtgroen is deze bijeenkomst bedoeld.?

De netwerkbijeenkomst duurt van 19.30 tot 21.30 uur. Digitale inloop: 19.15 uur. Aanmelden kan door een mail te sturen naar peter@groeizaamprojecten.nl. Na aanmelding ontvangen de deelnemers een Zoom link.