AC Waterland viert 70-jarig jubileum

Algemeen
Firma Haitsma aan het werk
Firma Haitsma aan het werk (Foto: Aangeleverd)

LANDSMEER - Atletiek Club Waterland (ACW) viert deze maand haar 70-jarig jubileum. Dat had eigenlijk vorig jaar moeten plaatsvinden, maar door de coronamaatregelen was dat niet mogelijk. Aanstaande zaterdag is het dan eindelijk zover.

Het regent jubilea in Landsmeer. Dit jaar viert IVV het uitgestelde honderdjarige bestaan, Amicitia tikt dit jaar zelfs de 130 jaar aan. AC Waterland heeft ook iets te vieren, behalve dat de club de opnieuw ingerichte baan mag inwijden, kan het eindelijk, met de inspirerende prestaties van de olympische kampioenen nog vers in het geheugen, het uitgestelde jubileum ter gelegenheid van het zeventigjarig bestaan organiseren. Alle leden zijn uitgenodigd om op zaterdag 25 september te komen genieten van gezelligheid, muziek en een heerlijke BBQ.

 Atletiek Club Waterland werd op 24 september 1950 opgericht en telde vijftien leden. De contributie bedroeg 40 cent per week. De club maakte toen nog deel uit van de voetbalvereniging IVV en werd drie jaar later zelfstandig. Wel zijn de atleten de kleuren rood en wit blijven dragen. En is de vereniging uitgegroeid tot een club met meer dan 350 leden, jeugdleden en volwassenen die op allerlei verschillende niveaus kunnen trainen. 

In 1971 kreeg de vereniging een eigen veld in het sportpark met een onorthodoxe, rechte atletiekbaan van 150 meter lang. Het fietspad door het sportpark vanaf Landsmeer naar recreatiegebied ’t Twiske liep dwars door de accommodatie heen. Inmiddels is het hele sportpark opnieuw ingericht, het fietspad loopt gelukkig al langer niet dwars door het trainingsveld. In 1975 werd in ‘t Twiske de allereerste Twiskemolenloop georganiseerd. Op 27 september 2015 heeft ACW, in combinatie met het 65-jarig jubileum, de 200e Twiskemolenloop gehouden. Helaas heeft de teller gedurende de pandemie niet door kunnen lopen. De club hoopt begin 2022 eindelijk de draad weer op te kunnen pakken, zodat de pakweg 500 à 600 lopers die zich per keer aanmelden weer als vanouds van start kunnen.

Dat de club een lange historie heeft, bleek maar weer eens toen het bestuur ging grasduinen in de archieven. Een schat aan volgeschreven en getypte schriften dook op. Cor Braak, de in 2018 overleden medeoprichter, schreef de eerste verslagen begin jaren vijftig in een prachtig, gelijkmatig handschrift, geïllustreerd met pentekeningen of foto’s. Aan het eind van dat decennium zijn de verhalen uitgetypt en werden er ook krantenknipsels verzameld. De vereniging koestert de nagelaten boekwerken, net zoals ACW de leden koestert, zodat ze op een veilige en verantwoorde manier op hun eigen niveau kunnen sporten. Plezier, gezelligheid, gezondheidsbevordering en sociale binding zijn daarbij belangrijk, vandaar dat de club de kans niet laat lopen eindelijk het jubileum te vieren.

Afbeelding
Afbeelding