Joke Bruijs komt naar Tuindorp Oostzaan

Cultuur
Joke Bruijs
Joke Bruijs (Foto: Nederlied)

TUINDORP OOSTZAAN - Joke Bruijs (cabaretière, zangeres en actrice) staat op uitnodiging van de Stichting Nederlied samen met George Groot (cabaretier, liedkunstenaar en tekstschrijver), het Nederlied Kleinkunstkoor en de talentvolle meiden van zangkwartet Stiekem in De Lift in het muzikale kleinkunsttheaterprogramma ‘ZING2! Zeg Het Met Een Lied!’. Uitvoeringen zijn er van vrijdag 29 tot en met zondag 31 oktober in Theater Het Zonnehuis.

Emotioneel, kritisch, rauw, ongezouten, hartverscheurend en vol humor worden juweeltjes gezongen uit de schatkist van het theater-, cabaret- en kleinkunstlied. Op het programma staan de mooiste liedjes van Joke Bruijs en nieuwe liedjes op teksten van George Groot, die hij zelf komt zingen. Evert de Vries neemt de gevoelige zang voor zijn rekening en presenteert het programma. Vier zangeressen van ‘Stiekem in de Lift’ zingen close harmony cabaretliedjes. Het Nederlied Kleinkunstkoor zingt nieuwe, meerstemmige, arrangementen van liedjes als: ‘Zing, Vecht, Huil, Bid, Lach, Werk en Bewonder’ en ‘We Zullen Doorgaan’ (Ramses Shaffy), ‘Als Je Maar Gezond Bent’ (Eli Asser/Harry Bannink), ‘De Wals Van Het Als’ (Freek de Jonge), ‘Het Komt Heus Wel Weer Goed’ (Brigitte Kaandorp), ‘Jam’ (Toon Hermans), ‘In de Rosse Buurt’ (Jasperina de Jong) of ‘Dankzij Het Cabaret’ (Cabaret Don Quishocking). Het worden theaterconcerten vol verrassingen. Geert Bremer is verantwoordelijk voor de muzikale leiding, composities en arrangementen. Hij zit zelf achter de piano en wordt ondersteund door Marcel Klingeler (trompet/bugel) en Harry Herman (tuba).

Nel Kooijman

Joke Bruijs is bekend van haar televisierollen en van haar karakter Nel Kooijman in ‘Toen was geluk heel gewoon’. Naast actrice is zij zangeres en cabaretière. Al jong zong zij bij orkesten en op de radio. Ze maakte een tijdje deel uit van cabaret Don Quishocking, zat in shows van Mini & Maxi en speelde hoofdrollen in musicals. Haar one-women-shows ‘Hemelsbreed’, ‘Joke Bruijs zingt d’r moerstaal’ en ‘Gepeperd‘ waren grote theatersuccessen. In 2017 vierde ze haar 50-jarige jubileum als artiest en bracht zij haar CD-jazzalbum ‘Young At Heart’ uit. In 2020 speelde ze haar meest recente show ‘Café du Monde’, waarin ze levensliederen van over de hele wereld bracht. Nog altijd bruisend en actief luistert zij nu de theaterconcerten van het Nederlied Kleinkunstkoor op.

George Groot vormde tot 1981 samen met Anke Groot, Fred Florusse, Jacques Klöters en Pieter van Empelen de cabaretformatie Don Quishocking, net als Joke Bruijs. Hij schreef, maakte en speelde daarna een lange reeks theater- en cabaretvoorstellingen. Hij schreef teksten voor de soloprogramma’s van Adelheid Roosen, Titus Tiel Groenestege, Alberto Klein Goldewijk en Hubert-Jan Horrocks. In 2018 was hij te zien bij Theater Utrecht in de voorstelling ‘Thuislozen’. Hij geeft les aan de Hogeschool voor Kunsten Utrecht en aan de Academie voor Theater en Dans. Voor onder anderen Jenny Arean, Job Schuring, Doris Baaten, Lucretia van der Vloot en Paul de Leeuw schijft hij nog steeds liedteksten. In de theaterconcerten met het Kleinkunstkoor zingt hij zelf zijn (nieuwe) teksten.

(Klein)kunstliedjes

Dameskleinkunstzangkwartet Stiekem in de Lift bestaat uit Femke Bruls, Elise de Bree, Janneke de Groot en Nelleke Reckers. Zij ontmoetten elkaar op de Paul van Vlietacademie in Den Haag. Sinds 2019 vormen zij een kwartet dat in 2020 de naam Stiekem in de Lift kreeg. Zij brengen op theatrale wijze close-harmony (kleinkunst)liedjes met een knipoog en een glimlach. Een swingende mix van bekende en onbekende liedjes in eigen, verrassende arrangementen: van Zazi en Cole Porter tot Toon Hermans, Ellen ten Damme en Yentl en de Boer… en natuurlijk ook eigen repertoire. De kwaliteit en het zangplezier spat van de meiden af als zij in de theaterconcerten hun liedjes zingen.

Evert de Vries, artistiek leider, regisseur en presentator, richtte in 1988 het Amsterdams Kleinkunst Festival op, met de Wim Sonneveldprijs voor de winnaar van het jaarlijkse cabaretconcours. Naast het festival produceerde hij hommages aan gerenommeerde kleinkunstartiesten en theaterproducties. Hij bedacht de Annie M.G. Schmidtprijs voor het Nederlandstalige theaterlied. Hij regisseerde vele theaterproducties, waaronder ‘Ken Kan’ over Wim Kan, ‘Oh, Johnny’ over Johnny Jordaan, ‘Schaep met de vijf pooten’ en ‘In de schaduw van Brel’ (bekroond met twee John Kraaijkamp Musical Awards). Voor zijn betekenis voor de cabaretwereld en voor het Amsterdams Kleinkunst Festival is hij benoemd tot ‘Ridder in de Orde van Oranje-Nassau’ en tot ereburger van Amsterdam. Op dit moment is hij directeur van de Paul van Vliet Academie in Den Haag en artistiek leider bij Stichting Nederlied. Hij regisseert onder andere onze theaterconcerten.

Geert Bremer is al meer dan tien jaar koordirigent, arrangeur en pianist/repetitor, onder andere bij popkoren en voor theaterproducties. Bij de Opera Studio Amsterdam en op Buitenkunst verzorgt hij zangworkshops. Hij begeleidt op de piano kleinkunst-, chanson- en musicalworkshops en klassieke zangers, onder wie Karstine Hovingh, Gail Gilmore en Marianne Koopman. Hij dirigeert opera-, operette- en musicalproducties en stelt voor de musicalversie van Carmen het orkest samen. Gedurende drie seizoenen is Geert de muziekregisseur bij het tv-programma Korenslag. Momenteel leidt Geert vier koren: Female vocalgroup, Popkoor Harlem Nocturne en popkoor Just for Fun. Hij is de arrangeur en vaste muzikaal leider van het kwartet ‘Stiekem in de Lift’.

Het Zonnehuis is gevestigd aan het Zonneplein 30. Kaarten zijn verkrijgbaar bij de Stichting Nederlied.

George Groot