Winst met huiswerk voor Compaen

Sport
Herintreder Michiel Majoor is nog altijd enthousiast
Herintreder Michiel Majoor is nog altijd enthousiast (Foto: Tjerk Laan Fotografie)

OOSTZAAN - Een beschamende nederlaag bleef Compaen zaterdag bespaard, maar Spaarnestad heeft de Oostzaners wel voldoende huiswerk meegegeven. Uiteindelijk was er wel de winst - in vijf sets - maar wat ging het moeizaam.

In de speelperiode waarin de zege beslist werd, was er de noodzakelijke opleving van Koen van de Wetering. Met drie successmashes, een blok en een ace had hij de grootste inbreng bij het bereiken van de vijftien punten. Toen ook kwamen er scores van de middenaanvallers Sjoerd van Tol en Jason Hartman, die daarvoor nauwelijks in het spel betrokken werden.

De voorspelbaarheid in het volleybal van Compaen was één van de minpunten in de Noord-Hollandse derby. Te veel moest komen van de buitenaanvallers Calvin Ooms en Van de Wetering, waardoor zij het gaandeweg de wedstrijd ook steeds lastiger kregen. 

Verrassing was ook niet het grootste wapen van Spaarnestad, maar door het niet functioneren van de blokkering en veldverdediging van Compaen kon de enthousiaste ploeg toch regelmatig punten vergaren. De nog puntloze Haarlemmers speelden vrijuit, terwijl de formatie van het coachduo Vermeulen/Hartman de druk van het winnen meer leek te voelen.

De Oostzaners troffen immers de hekkensluiter in de topdivisie, die tot voor kort niet meer was dan een verdienstelijk team in de tweede divisie. Die ploeg heeft zich wel weten te versterken met diagonaal Hugo van Veen en oud-Compaener Jary Kroon. 

De verwachting was dan ook dat de thuisploeg de winst wel in drie of hooguit vier sets zou grijpen. Dat pakte ook anders uit, omdat de aanval onvoldoende dodelijk was. Te vaak ontaardde deze in een rally.

Dat Compaen toch nog de overwinning greep, was voor een groot deel te danken aan de tegenstander. Slechts 55 procent van de punten waren de eigen verdienste. Voetfouten, technische fouten, opslagfouten en netfouten van Spaarnestad waren in belangrijke mate bepalend voor de uitslag. De thuisploeg was wat dat betreft veel minder lief voor de tegenstander. 

Opvallend in de gelederen van Compaen was de aanwezigheid van de herintreders Michiel Majoor en Jasper Geerdink, die de afwezigen Mike Kruizinga en Daniël Homburg vervingen. Cris de Jong was tweede spelverdeler als plaatsvervanger voor de geblesseerde Kevin de Jong. Positief voor Compaen was dat David Bes na een afwezigheid van twee weken na een enkelkwetsuur weer inzetbaar was.

De setstanden van Compaen-Spaarnestad waren 25-20, 21-25, 25-20, 23-25 en 15-12.

Compaen speelt komende zaterdag de tweede ronde van de beker in Voorschoten tegen Gemini/Kangeroes, Volley2B en Protos. 

Marcel Vermeulen