Onrust rond de Kerkstraat

Algemeen
Renovatie van de Kerkstraat - verwarring alom.
Renovatie van de Kerkstraat - verwarring alom. (Foto: BvW)

OOSTZAAN - De Kerkstraat wordt gerenoveerd en dat brengt ernstige verkeershinder met zich mee. Maar ook verwarring en onrust. Want wat mogen vergunninghouders nu precies wel en wat niet? En waarom zijn sommige boetes die zijn uitgedeeld wegens het overtreden van het inrijverbod kwijtgescholden en sommige niet? 

Renovatie leidt niet alleen tot verkeershinder

Om sluipverkeer te voorkomen en de verkeersveiligheid te bevorderen is er al in januari 2019 bepaald dat er vanaf maart 2019 op werkdagen tijdens de ochtendspits geen verkeer meer vanaf Zaandam via de Wateringbrug door Oostzaan mag rijden tussen 07.00 en 09.00 uur. Hetzelfde geldt voor de avondspits in omgekeerde volgorde: de brug is van 16.00 tot 19.00 uur terug naar Zaandam verboden terrein. Ook de route naar Purmerend, via De Haal, is van 16.00 tot 19.00 uur gesloten voor sluipverkeer. Het gaat hier om al het verkeer met meer dan twee wielen. 

Flitspaal bij Wateringbrug

Bij de gemeente kunnen inwoners van Oostzaan, en belanghebbenden van buiten de gemeentegrens, een ontheffing aanvragen van dit verbod, mits zij voldoen aan de daarvoor gestelde voorwaarden. Bij de Wateringbrug is een flitspaal opgesteld. Wie geen ontheffing heeft wordt geflitst en krijgt een bekeuring op de mat. 

Deze maand zijn de renovatiewerkzaamheden in de Kerkstraat begonnen en die luiden ernstige verkeershinder in. Er staat nu dan ook een wit bord met rode rand naast het inrijverbodsbord bij de Wateringbrug, richting Oostzaan. Dat brengt onduidelijkheid teweeg: mogen vergunninghouders nu wel of niet op de verboden uren over de brug richting centrum Oostzaan rijden? Of tussen 16.00 en 19.00 uur naar Zaandam? 

Discussie op sociale media

Op de sociale media is onrust hierover ontstaan. Ook is er een discussie over ontbrand. Er worden namelijk forse bekeuringen uitgedeeld aan overtreders van het inrijverbod. Onduidelijk is waarom sommige boetes wél worden kwijtgescholden nadat er bezwaar wordt aangetekend, terwijl andere boetes met precies dezelfde bezwaargronden blijven gehandhaafd. 

Bekeuringen

Op de website van de gemeente staat dat een eerste overtreding een waarschuwing oplevert, maar na een tweede overtreding volgt onherroepelijk een bekeuring. Die bedraagt € 115,--. Toch zijn er diverse bekeuringen wel al direct uitgedeeld na een eerste overtreding. 

Bij het opmaken van deze krant was er op ons verzoek nog geen reactie van de gemeente binnengekomen. Mocht die alsnog volgen, dan komen wij later op dit onderwerp terug. Zoals het er nu naar uitziet mag er dus, gezien het bord ‘Verboden in te rijden’, tot medio april 2022, zolang de wegwerkzaamheden in de Kerkstraat duren, niet over de Wateringbrug gereden worden. Niet mét ontheffing en niet zónder ontheffing. Een uitzondering wordt gemaakt voor aanwonenden.

BvW