Sinterklaas Comité Zaanstad zoekt collectanten

Algemeen
Op de foto de ploeg van voorgaande jaren: de familie Roke (Ronald, Jordy, Annelies, Lisanne), de familie Dijs (Tilly en Michael), voorzitter René de Reus, Cisca Koenen en Wil van der Holst.
Op de foto de ploeg van voorgaande jaren: de familie Roke (Ronald, Jordy, Annelies, Lisanne), de familie Dijs (Tilly en Michael), voorzitter René de Reus, Cisca Koenen en Wil van der Holst. (Foto: aangeleverd)

ZAANDAM – De eerste pepernoten zijn al in de winkels gesignaleerd en het Sinterklaascomité Zaanstad staat al te trappelen om aan de slag te kunnen gaan. Maar voordat het kinderfeest voor Zaandam Zuid daadwerkelijk een feit is, moeten er nog wel wat uitdagingen overwonnen worden. Los van de corona-maatregelen die wellicht dan nog van kracht zijn, moeten de nodige financiële rimpels in de vijver zijn verdreven. Om het nodige geld bijeen te garen en de kinderen een groot en gratis toegankelijk feest aan te bieden, wordt er binnenkort een collecte gehouden. Daarvoor worden nu collectanten gezocht. 

Collecte is dit jaar harder dan ooit nodig

“Door corona hebben we heel wat sponsors verloren. Bedrijven die ons hielpen zijn failliet gegaan. Of zijn huiverig ons te steunen in verband met de Zwarte Pieten-discussie. Ook is nog niet duidelijk of we subsidie krijgen van de gemeente Zaanstad. We zijn inmiddels zes afwijzingen van geldschieters verder, al loopt er nog één waar we pas na 17 september uitslag van krijgen”, vertelt René de Reus, voorzitter van het organiserend comité. De jaarlijkse collecte is dan ook hard nodig om het broodnodige geld bijeen te krijgen.

Lichtbruine Pieten

Al eerder had het comité de angel uit de Zwarte Pieten-discussie getrokken door de zwartste Pieten in Spanje te laten. “Onze Pieten zijn heel lichtbruin. Onze zwartste Pieten blijven thuis. Die zijn te oud en door de corona is het voor hun veiliger om niet met de stoomboot naar ons toe te komen hebben we van Sinterklaas vernomen”, aldus René de Reus.

Of het laagdrempelige en voorgaande jaren zeer feest kan doorgaan, hangt dit jaar af van wat de organisatie aan geld binnenkrijgt. “Met name de collecte is belangrijk. Die wordt komende periode gehouden in Zaandam Zuid. Die slaagt alleen als we genoeg collectanten hebben. Wat nog niet het geval is!”, aldus de voorzitter.

Collectanten gezocht

Daarom een oproep: wie wil er een handje helpen in de maand oktober? De exacte datum krijgen de collectanten persoonlijk te horen en maakt het comité niet openbaar. “We zijn al diverse keren flink benadeeld door mensen die er vandoor zijn gegaan met ons collectegeld. Deze mensen liepen met een nep collectebus en waren ook niet herkenbaar met naambadge, ons logo en bewijs van vergunning.”

Herkenbaar

De collectanten van de stichting Sinterklaas comité zijn altijd herkenbaar. Bij twijfel: vraag naar de vergunning. En de kopie van het legitimatiebewijs van de voorzitter. Die hebben de collectanten bij zich. Zo weet de gulle gever dat het geld  bij de juiste stichting binnenkomt.

Collectanten kunnen zich aanmelden via  info@sintinzaanstad.nl of even bellen naar de stichting 06-10893834. Wie geen kleingeld heeft kan ook mobiel pinnen bij de collectant. Een donatie doen mag ook op rekening NL30 ABNA 0429821182 t.n.v. Sinterklaascomité Zaanstad.

Zie ook: www.sintinzaanstad.nl