“Corona is ook vergrootglas van zingeving’

Algemeen
Theo Hoek (links) en Joop Schouten.
Theo Hoek (links) en Joop Schouten. "Wij dragen als Vereniging voor Parapsychologie Zaanstreek – Waterland al 35 jaar ons steentje bij aan bewustwording van zaken die onverklaarbaar lijken." (Foto: Dirk Karten)

ZAANSTREEK – “Spirituele zaken niet meer in de belangstelling? Vergeet je niet iets? Wat dacht je van programma’s als Ghost Adventures? Een heel populair tv programma op Spike. En wat dacht je van het begrip Nieuwetijdskinderen? Mindfullness? Het bovennatuurlijke blijft ons bezighouden. Juist in deze coronatijd worden we geconfronteerd zingevingsvragen. Wij dragen als Vereniging voor Parapsychologie Zaanstreek – Waterland al 35 jaar ons steentje bij aan bewustwording van zaken die onverklaarbaar lijken”, aldus Theo Hoek (vice-voorzitter) en Joop Schouten (voorzitter).

Vereniging voor Parapsychologie Zaanstreek- Waterland kijkt uit naar komend seizoen

Beide mannen hopen in september de draad van de maandelijkse bijeenkomsten weer op te kunnen pakken na een jaar van wachten op groen licht in verband met de pandemie. “Corona is een vergrootglas van zingeving. Het confronteerde ons met zaken rond leven en dood. Er leven nog steeds veel vragen rond laatstgenoemde. De vraag ‘is er een leven na dit leven en ziet dat er dan uit?’ is nog altijd actueel om wat te noemen”, aldus Theo Hoek.

Jan Kleyn

De vereniging is in 1983 opgericht door Jan Kleyn. Befaamd Zaans paragnost die leefde van 1927 tot 1998. Hij had zich als doel gesteld mensen bewust te maken door contact te laten leggen met hun gids. Hij deed dat met behulp van regressietherapie (een van de modernste vormen van psychotherapie die zonder hypnose toegang verschaft tot het onderbewustzijn). Zelf sprak Jan Kleyn ook in het bijzijn van anderen openlijk met zijn (onzichtbare) gids Leila. Wat toch de wenkbrauwen van menigeen deed fronsen als je het meemaakte. Dan kom je gelijk bij de vraag: hoe kijken beide bestuursleden tegen dit soort zaken aan?

Nuchtere aanpak

Voordat ze de vragen beantwoorden is het eerst: “Wil je thee of koffie. Want ik kan dat echt niet raden hoor”, lacht Joop Schouten. Ook al zijn de meest uiteenlopende onderwerpen al eens in een verenigingsavond ter sprake gekomen, de mannen zijn de Zaanse nuchterheid zelve. Ze houden zich aan het doel van de vereniging: ‘het bevorderen van de belangstelling voor parapsychologie, het spirituele en het esoterische en het vergroten van de interesse in alternatieve geneeswijzen’.

Wat voor de één een brug te ver is, is voor de ander waarheid

“Misschien geloof ik er zelf niet in, maar wie kan bewijzen dat er geen parallelle universum bestaat? Of dat er wel leven na de dood is? Wat voor de één een brug te ver is, is voor de ander waarheid”, zegt Theo Hoek die zelf een verleden heeft als hulpverlener met specialisatie in hypnose en parapsychologie. Via LinkedIn kwam hij twee jaar geleden in contact met Joop Schouten die – met korte onderbreking nu meer dan twintig jaar voorzitter is. Thema’s die regelmatig terugkomen in de verengingsavonden zijn buitenzintuigelijke waarnemingen, helderziend-/horend/wetendheid, psychokinese (voorwerpen door gedachtenkracht laten bewegen), meervoudig bewustzijn na leven na de dood.

De bestuursleden stellen: “Het doel van onze vereniging is de kwaliteit van leven te bevorderen op drie niveaus: 1. Fysiek, 2. Psychisch en 3. Sociaal. In het begin van de vereniging stond centraal aantonen dat iets echt bestaat. Dan werd op een weiland of zaal iets verstopt en moest dat op een spirituele manier worden opgezocht.”


‘Water, de meest bijzondere stof op aarde’ was ook onderwerp op een bijeenkomst.

“Maar toen professor Tenhaeff (1894 - 1981) werd benoemd tot bijzonder hoogleraar parapsychologie en hij een leerstoel in deze discipline kreeg, was het niet zo nodig parapsychologie een erkenning te geven door met bewijzen te komen. Zo kwamen er op onze avonden voortaan ook zaken aan de orde over gezondheid, Nieuwe Tijdskinderen, NLP (Neuro Linguïstisch Communiceren) en Feng Sui”, zegt de vice-voorzitter.

Geen grenzen

Het stimuleren van de eigen ontwikkeling van de incidentele bezoeker (of vast verenigingslid) staat nu centraal. Daarbij is er geen grens aan de onderwerpen die ter tafel komen. Zo zijn in het verleden ook avonden gehouden over water (‘de meest bijzondere stof op aarde’), mystieke plaatsen, de Maya kalender, communicatie met dieren tot ‘biophotonen coherentie therapie’ (uiterst zwakke lichtstralen die door alle cellen in levende organismen vanuit het DNA worden uitgestraald. Deze zijn alleen met speciale apparatuur waarneembaar).

Winst: bewustwording

Theo Hoek: “De winst voor de mensen die onze avonden bezoeken is meer te weten komen over thema’s waar men niets (of weinig) over weet. Maar ook bewustwording van zaken waar je je niet van bewust bent dat het bestaat. Mensen die op parapsychologisch gebied iets onverklaarbaars meemaken, bijvoorbeeld een bijna dood ervaring, kunnen daarvan in de war raken. Bij ons kun je dan inzicht vinden en leren hoe je ermee moet omgaan.”

“Tegelijk kun je in gesprek gaan met de andere bezoekers, iets wat we ook enthousiasmeren. Zo kun her- en erkenning vinden. De bevestiging ‘ik ben niet de enige met de interesse voor dit onderwerp’. En de vereniging biedt een sociale gezelligheid. Er zijn (h)echte vriendschappen ontstaan. Noem je lidmaatschap met mooie woorden ‘een rijker leven geven”, vult Joop aan.

Het jaarprogramma wordt normaal gesproken mede samengesteld aan de hand van wensen van de leden. De negen bijeenkomsten per seizoen vinden plaats in De Vuurvogel in Zaandam (plan Kalf). De ervaring leert dan mensen met wat jaren meer op de levensteller vaker lid worden dan jongeren. Terwijl het bestuur graag een jongerenwerkgroep zou starten. De jeugd is dan ook van harte welkom om te reageren.

Meer informatie op www.parapsychologiezaanstreek.nl

'Water, de meest bijzondere stof op aarde' was ook onderwerp op een bijeenkomst.
Ook de tarot is op een bijeenkomst ter sprake gekomen.