KISS Bakery doet oproep tot ‘Buurtzaam ondernemen’

Algemeen
De bakkerij als ontmoetingspunt in de stad. Een fijne, leuke plek waar je lekkere koffie van de overbuurman en er iets bij uit de bakkerij kunt nuttigen.
De bakkerij als ontmoetingspunt in de stad. Een fijne, leuke plek waar je lekkere koffie van de overbuurman en er iets bij uit de bakkerij kunt nuttigen. (Foto: Ton van Veen)

ZAANDAM – “Als lokaal bedrijf kun je jezelf onderscheiden in wat ik noem ‘Buurtzaam ondernemen’. Ik zie onze bakkerij graag als sociale ontmoetingsplek waarbij je, samen met anderen, initiatieven ontplooit waar je eigen regio profijt van heeft. Ik doe hierbij een oproep om samen ideeën te maken en uit te werken waarmee je je buurt een stukje mooier maakt”, aldus Jaco Schippers, eigenaar van de KISS Bakery.

Gezocht: initiatieven om samen buurt stukje mooier te maken 

Jaco heeft al menig goed doel gesteund via acties. Zo mocht Anna’s huis, Centrum voor leven met kanker Zaanstreek, forse donaties ontvangen via een taartenactie met Moederdag. En gaat brood dat dagelijks overblijft naar Stichting Prakkie Over.

“Zo hebben wij geen oud brood en krijgen de mensen met een smalle beurs een goed en gezond product. Ander voorbeeld van een ‘Buurtzaam’-initiatief is de broodverkoop via de Fronik Buurtboerderij. Vrijwilligers brengen de bestellingen in de buurt rond waarbij er voor de boerderij veertig procent van de opbrengst overblijft. Ik doe een oproep aan verenigingen, stichtingen en goede doelen om met dit soort initiatieven te komen. Met als doel samen ‘Buurtzaam’ aan de slag te gaan, met grote of kleine initiatieven die de leefbaarheid en sociale betrokkenheid vergroten”, stelt de maatschappelijk betrokken ondernemer.

‘Jailbird Bakery’

In de bakkerijen van Jaco krijgen ook mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt een kans. Die kunnen zo werkervaring opdoen en hebben tegelijk grotere kans op een baan. “Zo bakken gedetineerden in het Justitieel Complex Zaanstad verschillende soorten koekjes voor ons in de ‘Jailbird Bakery’. Samen met de Social Impact Makers, van onder meer Zuivere Koffie, doen ze werkervaring op en kunnen, na de detentie, aan de slag via een speciaal uitzendbureau. Want de doelstelling is weer gewoon aan het werk gaan om je brood te verdienen.”

Blij met brood

Het idee om samen ‘Buurtzaam’ te ondernemen past mooi bij de slogan van KISS Bakery: We love tot bake you Happy. Via de inmiddels vier KISS Bakery-vestigingen (zie facebook.com/KISSBakeryZaandam) worden steeds meer Zaankanters blij van het assortiment brood- en banket. De ‘pop-up’ store op de Gedempte Gracht is daarbij een schot in de roos.

Ontmoetingspunt

Jaco: “Deze vestiging is een meerwaarde qua omzet én doelstelling: de bakkerij als ontmoetingspunt in de stad. Een fijne, leuke plek waar je lekkere koffie van de overbuurman en er iets bij uit onze bakkerij kunt nuttigen. Ik zie de bakkerij graag als soort van nieuwe ‘buurthuis’. Terug naar vroeger. Waar de bakkerij midden in het dorp te vinden was. En tegelijk een plek waar je elkaar ontmoette en de ‘dag doornam’. Een plek waar spontaan nieuwe initiatieven ontstonden. Ik speel daarop in onder de noemer ‘Buurtzaam ondernemen’. Heb je een goed idee voor je vereniging? Voor je buurt? Zoek je daarbij hulp? Reageer dan!”

Reageren

Het liefst wil Jaco dat mensen die een ‘Buurtzaam’ initiatief hebben, spontaan bij hem in de bakkerijen aan de Westzijde (de Verskade), Rooswijk, Koningin Julianaplein en de Gedempte Gracht binnenstappen. Tegelijk werkt hij daar volop als bakker. Het niet altijd handig om zomaar weg te lopen middenin het maakproces. Daarom roept hij op schriftelijk te reageren via een mail naar info@kissbakery.nl Vergeet niet het eigen telefoonnummer te vermelden want dan kan Jaco terugbellen als hij de lekkerste stokbroden van Nederland heeft gebakken. Of die zalige haverkoeken…

De KISS Bakery bakt stokbrood zoals het in Frankrijk smaakt; knapperig vers, luchtig en een feestje voor je smaakpapillen.