Inleveractie wapens bij politiebureau in Zaandijk

Algemeen
De kans om met een vuurwapen in de problemen te komen is groter dan je denkt. Daarom, weg met dat ding!
De kans om met een vuurwapen in de problemen te komen is groter dan je denkt. Daarom, weg met dat ding! (Stockfoto Pexels)

ZAANSTREEK/WORMERLAND - In de Week van de Veiligheid (van 11 tot en met 17 oktober) doet de gemeente Wormerland mee aan de landelijke inleveractie van wapens. Voor Wormerland kunnen wapens worden ingeleverd bij het politiebureau in Zaandijk op adres Guishof 1. 

Iedereen kan dan straffeloos zijn wapen inleveren. Wapenbezit neemt vooral onder de jeugd en jongvolwassenen de laatste jaren toe. Dat is een zorgelijke ontwikkeling. Veel jongeren staan onvoldoende stil bij de gevolgen van hun gedrag. Ze denken dat het stoer is om een wapen te dragen, of dat ze een wapen nodig hebben om zich te verdedigen als ze aangevallen worden. Maar wapens bieden een schijnveiligheid. Met een wapen op zak ga je minder snel een ruzie uit de weg. Je voelt je zelfverzekerder. In hoogoplopende ruzies leidt wapenbezit eerder tot het gebruik van een wapen. Als je wapen dan afgepakt wordt, kan het tegen je gebruikt worden en als je het toch weet te gebruiken, zijn de gevolgen groot. Niet alleen voor het slachtoffer, maar ook voor de dader zelf, omdat hij een strafblad krijgt.

Messen, slag- en stootwapens

Het inleveren van messen, slag- en stootwapens gebeurt anoniem. Er is dus geen risico dat je bestraft wordt voor wapenbezit.  Bij de inleverton ligt een leuke gadget voor iedereen die zijn steekwapen ingeleverd heeft. Maar de grootste beloning is natuurlijk dat we ons steentje bijdragen aan een samenleving zonder wapens en geweld.

Vuurwapens en munitie

Voor het inleveren van een vuurwapen, munitie of explosieven moet een afspraak met de politie gemaakt worden via 0900 - 8844. De politie komt dan, in burgerkleding, bij je langs om het wapen op te halen. Je kan deze wapens dus niet anoniem inleveren. In principe word je niet vervolgd omdat je deze wapens thuis had liggen. Wel voert de politie onderzoek uit om te bepalen of het vuurwapen gebruikt is bij een misdrijf. In dat geval kun je alsnog als verdachte aangemerkt worden.

Bewustwording 

De gemeente roept ook iedereen in de sociale omgeving van jongeren op de risico’s van wapens met hen te bespreken. Dat kan de school zijn, het jongerenwerk, maar ook de ouders kunnen hierover een gesprek aangaan met hun kind.