Muzikale griezelvoorstelling met decor van Zaanse ontwerper

Algemeen
‘De hond die licht gaf’ is een muzikale griezelvoorstelling die laat zien dat de dood bij het leven hoort en niet eng is.
‘De hond die licht gaf’ is een muzikale griezelvoorstelling die laat zien dat de dood bij het leven hoort en niet eng is. (Foto: aangeleverd)

ZAANDAM - Deze herfstvakantie gaat de theatervoorstelling ‘De hond die licht gaf’ van MaxTak in het Zaantheater in première. Een muzikale griezelvoorstelling voor iedereen vanaf zes jaar, die laat zien dat de dood bij het leven hoort en niet eng is.

“Onze voorstelling is een ode aan alles wat voorbij gaat en toch een beetje blijft,” zegt poppenspeelster en actrice Kim van Zeben die in de voorstelling het meisje Victoria speelt. Victoria doet op haar zolderkamer spannende proefjes met rook en elektriciteit – net als haar vader, die onderzoeker was. Op een dag krijgt haar hond Tosti een ongeluk. Victoria is ontroostbaar. Net zoals Frankenstein in het gelijknamige boek probeert ze haar hond weer aan de praat te krijgen.

Victoria probeert dode hond weer aan de praat te krijgen

“Wij willen laten zien dat de dood onderdeel van het leven is,” zegt regisseur en artistiek leider van Max Tak, Marije Gubbels. “Mijn vader verloor heel jong zijn eigen vader. Kinderen werden er in die tijd van weggehouden, er werd niet over gesproken. Als je kinderen de gelegenheid geeft om ook het verdriet van de ouders te zien, wordt de dood minder eng.”

Lichte toon

Ondanks dat het thema verlies is, is de voorstelling licht van toon. Kim van Zeben: “Victoria heeft veel humor en is lekker nerdy. Ook doen er een heleboel poppen mee en wordt er live muziek gemaakt en gezongen door twee muzikanten. Het decor is gemaakt door de Zaanse Marlies Schot en is heel vindingrijk, met katrollen waarmee je spullen kan ophijsen en apparaten om proefjes mee te doen.”

Workshop en VRbril

Extra leuk is dat er zowel voor als na de voorstelling ook van alles te beleven is voor kinderen. In een tent in de foyer van het theater kunnen ze met een VR bril op toetreden tot het ‘Hiernamaals’. Ze vliegen door het dekbed van Victoria en onderzoeken hoe het is om een pannenkoek te zijn. Tijdens workshop het ‘Hiervoormaals’ verzamelen ze favoriete herinneringen, dierbaren en liedjes. Van deze verzameling wordt een foto gemaakt, die mee naar huis mag.

Voor iedereen die zin heeft om te komen; ‘De hond die licht gaf’ speelt op zaterdag 16 oktober om 19.00 uur in het Zaantheater in Zaandam. Kijk voor meer info en kaarten op: www.zaantheater.nl.