Week van de Industriecultuur in Noordzeekanaalgebied

Algemeen
In IJmuiden domineert de industrie van het inmiddels veelbesproken Tata Steel.
In IJmuiden domineert de industrie van het inmiddels veelbesproken Tata Steel. (Foto: Machiel Kraaij)

ZAANSTREEK - Komend weekend gaat de Week van de Industriecultuur van start. Vanwege de nasleep van corona is er dit jaar een compacter programma, maar toch zijn er diverse bedrijven die hun deuren voor het geïnteresseerde publiek openzetten. De verhalen van de industrie komen tot leven met behulp van rondleidingen, theater en workshops in het Noordzeekanaalgebied. In het programma is er in de herfstvakantie van 15 tot en met 24 oktober voor jong en ouder van alles te doen in IJmuiden, Beverwijk en de Zaanstreek.

Rondleidingen, theater en workshops 

De traditionele (grootschalige) maakindustrie, maar ook creatieve bedrijvigheid en vakmanschap staan centraal tijdens deze Week. Er zijn bedrijfsbezoeken in het hele gebied.  Ook diverse culturele broedplaatsen in het gebied geven een inkijkje in hun creatieve gemeenschappen. Bezoekers kunnen zelf artistiek deelnemen tijdens de verschillende workshops in schilderen, tekenen en fotografie.

Bedrijfsbezoeken

De theatrale beleving ontbreekt ook dit jaar niet. Zo kun je in de Zaanstreek naar Meel waar je wordt ondergedompeld in de bedrijfscultuur van de oude meelfabriek de Vlijt.

 In Zaanstad kun je op bedrijfsbezoek bij Tate & Lyle, de Forbo bezoeken, De Vrede, Broedplaats de Hellema, er zijn rondleidingen over het Hembrugterrein en worskhops in het HEMlab in broedplaats de Hellema, er is een Instameet met fotografe Marjolein Lensink en je kunt op Cacaosafari.

Vaartochten

De culturele partner in Zaanstad, IFIKZ, verzorgt de verbeelding van de industriële geschiedenis in een fototentoonstelling en een filmfestival. Om de blik verder te verruimen zijn er diverse vaartochten over het Noordzeekanaal en de Zaan voor een ander perspectief op het industriële gebied, de geschiedenis van de cacao, de scheepvaart en de vele mysterieuze gebouwen langs het water.

Kennismaken 

Ilse Zaal, gedeputeerde Economie, provincie Noord-Holland: “In oktober sponsoren we verschillende evenementen in het Noordzeekanaalgebied die de schijnwerpers zetten op het werken in de bedrijven daar. Met de Techport Technologieweek vragen we aandacht voor technische beroepen en opleidingen en tijdens de Week van de Industriecultuurkunnen geïnteresseerden op een laagdrempelig manier kennis maken met de industrie van toen en nu. Het programma is ook dit jaar weer veelbelovend. Dus kom langs en geniet van alle voorstellingen, rondleidingen en activiteiten die alleen deze Week worden georganiseerd.”

Corona en reserveringen

De organisatie is erg blij om in dit bijzondere jaar wederom een programma te kunnen aanbieden. Om dit mogelijk te maken zal ‘testen voor toegang’ voor alle activiteiten verplicht zijn. Bekijk het uitgebreide programma op de website www.industriecultuur.nl. Vanaf 14 oktober is online reserveren voor de activiteiten mogelijk.

 Illustrator Eric Coolen maakte deze poster voor de Week van de Industriecultuur met een heldere knipoog naar de 'klare lijn' van Kuifje tekenaar Hergé.
Er valt ook van alles te fotograferen.