‘Afwezig landschap’: hedendaagse blik op klassiek thema in PLAY room

Uitgaan
Een werk dat te zien in op de expositie Afwezig landschap.
Een werk dat te zien in op de expositie Afwezig landschap. (Foto: aangeleverd)

ZAANDAM - Waar het stilleven is getransformeerd tot installatiekunst, lijkt het landschap als thema achter te blijven. De november-expositie in PLAY room, Westzijde 99, laat zien hoe hedendaagse kunstenaars het landschap in hun kunst verwerken. Van Europese asfalt-inspiratie uit Japan tot een levensgrote Volcano-jurk gebaseerd op het grillige landschap in IJsland.

Hedendaagse blik op klassiek thema in PLAY room

Grote namen in de kunst als Cézanne, Monet en Picasso zijn in hun tijd ontsnapt aan de klassieke en academische kunst met behulp van hun landschapsschilderijen. De landschapskunst van deze pioniers betekende de geboorte van de moderne kunst. Toch lijkt het een vergeten motief in de hedendaagse kunstwereld. Daarom ging Jeroen van Paassen, curator van ‘Afwezig Landschap’ opzoek naar hedendaagse kunst dat gaat over het landschap van vandaag. 

“In deze tentoonstelling komen de parels uit mijn zoektocht samen. Hedendaagse kunstenaars die het thema landschap op hun eigen, nieuwe en frisse manier verwerken in hun stukken. Net als de pioniers van weleer, pushen ook deze artiesten mijns inziens de moderniteit.” In 2023 gaat de expositie ‘Afwezig landschap’ op tournee door Europa. 

Opening

De expositie ‘Afwezig landschap’ is gratis toegankelijk van 28 oktober tot en met 21 november. Tijdens de feestelijke opening op donderdag 28 oktober treedt de Zaanse Bob Dylan, Finy Schreuder, op. Deelnemende kunstenaar zijn Mari Terauchi, Gígja Reynisdóttir, Jaap Borgers, Anne Järvi, Teppo Korte, Jukka Tuominen, Lasse Larsson, Jasmine de Vries, Kinga Wieczorek en Zhang Lanqian.