Winnaars ontwerpwedstrijd Westfries Museum in Hoorn bekend

Algemeen
Het publiek koos als favoriet het toiletbehang van Xantha-Iris Vorst, vol kleurrijke details.
Het publiek koos als favoriet het toiletbehang van Xantha-Iris Vorst, vol kleurrijke details. Foto: aangeleverd

HOORN - De winnaars van de ontwerpwedstrijd rond de expositie ‘Ambacht aan de wand, de betovering van beschilderd behang’ zijn bekend. Voor deze wedstrijd van het Westfries Museum in Hoorn was de vakjury unaniem over de nummer één: het verstilde landschap van Mark de Weijer. Maar ook het publiek maakte een overtuigende keuze uit de vijf genomineerde behangontwerpen. Zij gingen voor het toiletbehang van Xantha-Iris Vorst. Beide winnende werken krijgen nu tijdelijk een plek op de desbetreffende tentoonstelling in het Westfries Museum. Deze is nog te bewonderen tot en met 23 januari 2022. www.wfm.nl/nominaties-ontwerpwedstrijd

Voor de wedstrijd koos een vakkundige jury vijf genomineerden uit de bijna vijftig ingezonden ontwerpen. Deze vijf gingen door naar publieksstemronde en werden uitgenodigd voor een persoonlijke ontmoeting met de vakjury in de tentoonstellingszaal van het Westfries Museum om hun werk toe te lichten. Daar kon de juryleden vragen stellen en de werken van dichtbij bestuderen. De jury, bestaande uit Henriëtte Tilgenkamp (conservator Westfries Museum), Idelette van Leeuwen (hoofd restauratieatelier papier en foto’s Rijksmuseum), Jaap Snijder en Marcelo Gimenes (kunstenaarsduo Snijder&CO) en Marina de Vries (hoofdredacteur Museumtijdschrift), prezen de professionaliteit en originaliteit van alle vijf de ontwerpen. Na gedegen beraadslaging kwam men unaniem tot een winnaar. Dat werd Mark de Weijer, die een verstild landschap maakte op handgeschept papier. Volgens de vakjury past dit perfect in de behangseltraditie en is het tegelijkertijd volledig autonoom en vernieuwend. Marcello Gimenes: “Het werk is op bijzonder ambachtelijke wijze met enorm veel aandacht gemaakt door met papier op zelfgemaakt papier te schilderen. Ook het ontwerp van het vennetje met de gespiegelde bomen is een moderne versie op behangontwerpen van weleer. Mark de Weijer heeft de beleving van het landschap willen oproepen waar hij graag wandelt. Er zit ook een mooie optische illusie in: pas van een afstand wordt het ontwerp helder en komt het landschap tot leven.”

Toiletbehang vol humor

Het publiek koos als favoriet het toiletbehang van Xantha-Iris Vorst, vol kleurrijke details. “Het kleinste kamertje wordt een plek waar je graag vertoeven zult. Zoek je de humor in de activiteiten van de insecten of ga je voor de serene rust van de bloemen en hun kleurenpalet? Een eigen stijl, maar toch ook nog een knipoog naar de stijl van Snijder&CO.” Een andere opmerking door de publieksjury betrof de sfeer: “Die vind ik prachtig, de diepte mysterieus en ook spannend. Maar bovenal de grapjes die erin verwerkt zijn, waardoor het voor een toilet bedoeld is... Erg leuk en apart ook!” Ook de vakjury prees in het juryrapport de humor in de details, plus het feit dat het werk voldoet aan alle randvoorwaarden voor ambachtelijk, handbeschilderd behang. 

Online zijn de winnaars te bewonderen via www.wfm.nl/nominaties-ontwerpwedstrijd

De winnaar volgens de vakjury: Mark de Weijer, die een verstild landschap maakte op handgeschept papier.