Belmobiel Enkhuizen: voor korte ritjes in de stad

Algemeen
Het echtpaar Smith doet wekelijks onder andere boodschappen met de Belmobiel. In het midden chauffeur Henk Zuiver.
Het echtpaar Smith doet wekelijks onder andere boodschappen met de Belmobiel. In het midden chauffeur Henk Zuiver. (Foto: Aangeleverd)

ENKHUIZEN - Dertien jaar geleden begonnen voor vervoer van cursisten naar de Seniorenschool Enkhuizen, is de Belmobiel Enkhuizen er inmiddels voor alle inwoners van zestig jaar en ouder. “We brengen klanten naar de huisarts, fysio, dierenkliniek, kapper, NS station maar ook voor een kopje koffie bij familie of vrienden”, zegt Judith Karreman, planner en coördinator bij de Belmobiel. “En natuurlijk brengen we ze na hun afspraak ook weer thuis.”

De Belmobiel is destijds, met subsidie van de gemeente Enkhuizen, opgericht door Welwonen, het samenwerkingsverband tussen Woondiensten Enkhuizen en Welzijnswerk Enkhuizen. De behoefte aan vervoer voor de Seniorenschool is er niet meer. De bus rijdt nu zes dagen per week van 09.00 tot 17.00 uur als aanvulling op ander (openbaar) vervoer voor mensen die daar geen gebruik van kunnen maken. “Wij rijden uitsluitend korte ritjes in de stad met af en toe een uitstapje naar het Streekbos, het tuincentrum en een bekende modewinkel in Bovenkarspel. Vóór de corona-uitbraak werden jaarlijks zo’n vijfduizend ritten gemaakt met de Belmobiel.

Nanda en Mike

Nanda Bobeldijk en Mike Smith zijn ontzettend blij met de ritjes van de Belmobiel: “Elke donderdag doen we de wekelijkse boodschappen en dan is het fijn dat dit met de Belmobiel kan. We hebben alletwee geen rijbewijs, Mike is slecht ter been en onze familie woont ver weg. We hebben wel buren, maar die wil je ook niet steeds belasten. Tijdens corona reed de Belmobiel een tijdje niet en toen hielpen buren ons. Dat is natuurlijk ook fijn. We kunnen hen ook altijd vragen, maar met de Belmobiel voel je je minder bezwaard. We kunnen echt niet zonder en de chauffeurs zijn ook zo vriendelijk! Zelfs de boodschappen zetten ze voor je deur en als het moet tillen ze het ook nog naar binnen.”

Amsterdamse taxichauffeur

Bij de Belmobiel werken vrijwilligers: de chauffeurs, planners en coördinator Karreman. Eén van de chauffeurs is Henk Zuiver. “Ik heb twintig jaar als taxichauffeur in Amsterdam gewerkt. Dat vond ik heel leuk werk. Toen mijn vrouw en ik vijftien jaar geleden in Enkhuizen kwamen wonen heb ik eerst voor de Zonnebloem gereden, met mijn eigen auto. Toen ik een kleinere auto kocht kon dat niet meer. De Belmobiel wilde ook op de zaterdagen gaan rijden en zocht daarvoor chauffeurs, las ik in een oproep. Leuk, dacht ik, ga ik dat doen.” En zo rijdt hij nu op zaterdagen zijn klanten. ”Dat was wel even wennen hoor. Ik ben geen Enkhuizer en veel mensen die gebruik maken van de Belmobiel zijn vaste klanten. Dus als iemand zei ‘Ik wil graag naar de kapper’ dacht ik ‘Oh. Welke dan?’ Maar goed, inmiddels ken ik mijn klanten en weet ik de weg hier ook wel.”

Toegevoegde waarde

Dat de Belmobiel onderdeel is van het welzijnswerk biedt ook iets extra’s. Judith Karreman: “Onze chauffeurs praten tijdens de rit met klanten. Als zij dan de indruk krijgen dat het niet zo goed met een van hen gaat, melden ze dat op de rittenlijst. Er wordt dan contact opgenomen met de ouderenwerker van Welzijn, die daarmee dan aan de slag gaat. Dat vind ik absoluut een toegevoegde waarde.