Enkhuizer Klipperrace dit jaar ‘onvaarbare wedstrijd’

Algemeen
Enkhuizer Klipperrace levert altijd mooie plaatjes op.
Enkhuizer Klipperrace levert altijd mooie plaatjes op. Foto: Hajo Olij

ENKHUIZEN - Wat zon betreft kon het voor het publiek op de kade afgelopen weekend niet beter, de wind - of liever gezegd: het gebrek eraan - dreigde roet in het eten te gooien. Het was een bijzondere 46ste editie van de Enkhuizer Klipperrace. Als eerste wedstrijd in de traditionele zeilvloot die wél doorging, lagen de verwachtingen hoog. “Dit jaar was het weer en de wind de variatie die de race overdonderde”, vertelt Thijs van Os, mede-organisator van de Klipperrace.

De wind op zaterdag zorgde ervoor dat de ankerstart met licht motorgebruik begon om de klippers het krabbersgat uit te krijgen en toch voor het publiek het unieke schouwspel met kletterende ankers en hijsende zeilen van de ankerstart te behouden. Thijs: “Rond het middaguur zakte de wind in en dreven de klippers naar de finish. Een aantal deelnemers hebben zich afgemeld en de motor aangezet om op een christelijk tijdstip Enkhuizen te bereiken. In de A-klasse won de Eensgezindheid de Zilveren Klipper en de Zilveren schaal voor de winnaar in de B-klasse ging naar de Bree Sant.”

Blije schippers Enkhuizer Klipperrace 2021

Op de zondag was het een lastige beslissing voor de Commissie Enkhuizer Klipperrace, vertelt Van Os: “Met maximaal 5 knopen wind in de verwachting lag afzeggen in het vizier. Toch leek het erop dat er een mogelijkheid was om de olympische baan te varen. Ondanks uitstel van de wedstrijd startten de schepen. Met een tussentijdse mistbank, waarbij de wedstrijd kort werd stilgelegd door de schepen te laten ankeren, kwam de zon weer door en werd er door de schepen hun uiterste best gedaan om vooruit te komen met het kleine briesje. Een aantal schepen ging dit nog aardig af, anderen konden niet eens meer overstag. Hierdoor was het een onvaarbare wedstrijd geworden. De wedstrijd was al ingekort maar is uiteindelijk afgezegd. Geen winnaars op de zondag en geen overall prijzen dit jaar. Wel blije schippers die met hun bemanning een mooie dag hebben gehad!”