Zuiderzeemuseum opent Pakhuis vol verhalen

Algemeen
Het peperhuis van het zuiderzeemuseum.
Het peperhuis van het zuiderzeemuseum. Foto: Henk Visser

ENKHUIZEN - Tijdens Open Monumentendag zaterdag 11 en zondag 12 september is het Peperhuis te bezoeken. Het Peperhuis is het laatste nog bestaande VOC-pand in Enkhuizen. 

In en rond het Peperhuis liep lang geleden Cornelis Valentijn rond, een slaafgemaakte die in Enkhuizen terecht was gekomen en hier een bestaan kon opbouwen. Tijdens Open Monumentendag stelt het Zuiderzeemuseum de net heringerichte zolder voor bezoekers open en vertellen museumdocenten het verhaal van Cornelis Valentijn en nemen ze de bezoeker mee in de geschiedenis van het Peperhuis.

Verhaal van Cornelis, tot slaafgemaakte in Enkhuizen

Het bijzondere verhaal van Cornelis, op de plek waar hij daadwerkelijk heeft gewerkt, is de basis van een nieuw educatief programma voor het basis- en voortgezet onderwijs Pakhuis vol verhalen. In dit programma maken de leerlingen kennis met diverse personages die een beeld geven over de VOC. Lange tijd was de geschiedenis van de VOC eenzijdig belicht. Pracht, praal en succes stonden tot voor kort centraal. De huidige maatschappelijke discussie hierover heeft als resultaat dat er steeds meer aandacht is voor de zwarte bladzijden van de ‘Gouden Eeuw’ en dus ook voor de VOC. Het Zuiderzeemuseum sluit hierbij aan door alle aspecten, positief en negatief, van de VOC te belichten.

Open Monumentendag Enkhuizen: Peperzolder & Peperhuis

Tijdens Open Monumentendag zijn er twee soorten rondleidingen mogelijk: de Peperzolder (binnen) en het Peperhuis (buiten).
De Peperzolder diende jarenlang als opslagplek voor goederen van de VOC zoals specerijen, koffie, thee en porselein. Het museum richtte de zolder opnieuw en is dit weekend exclusief te bezoeken. Een museumdocent vertelt alles over het werken op de Peperzolder en de rol van de VOC in Enkhuizen. Ook is er de mogelijkheid om een aantal perspectieven te beluisteren en zo kennis te maken met verschillende personages die te maken hebben gehad met de VOC en welke effecten de compagnie op hun leven heeft gehad. Deze rondleiding is niet rolstoeltoegankelijk.

Het Peperhuis (buiten) is het voormalige VOC-pakhuis uit 1625 en dankt zijn naam aan een van zijn eerste functies: een pakhuis voor peper en andere Aziatische specerijen. Een museumdocent vertelt over de geschiedenis van het pand en over de werkzaamheden die er plaats hebben gevonden. Deze rondleiding is rolstoeltoegankelijk.

Rondleiding Peperhuis reserveren

Iedere rondleiding duurt 45 minuten; maximaal 15 personen per rondleiding. Reserveren voor een van de rondleidingen kan via sales@zuiderzeemuseum.nl. Deelname is gratis. De tijden waarvoor gereserveerd kan worden zijn:

10.00 - 10.45; 11.00 - 11.45; 12.00 - 12.45; 13.15 - 14.00; 14.15 - 15.00; 15.15 - 16.00 en 16.15 - 17.00 uur. 

Pakhuis vol verhalen is mede tot stand gekomen dankzij de financiële steun van het VSB Fonds, waarvoor het Zuiderzeemuseum hen zeer erkentelijk is.