‘Ons juweeltje Oersheim in Ursem wordt steeds mooier en mooier’

Algemeen
Hanneke Straaijer en Fokke Jansma voelen zich 'happy' in de natuur.
Hanneke Straaijer en Fokke Jansma voelen zich 'happy' in de natuur. (Foto: aangeleverd)

Hans Oudejans, vrijwilliger in het natuurgebied Oersheim is blij. “Ons ‘juweeltje’ -om de hoek- wordt steeds mooier, maar niet alles gaat zoals we het graag willen.”

De natuur gaat, zoals iedereen wel weet, zijn eigen gang. Het kan wat bijgestuurd worden, maar het loopt wel eens anders dan de plannen gemaakt zijn. “De koning van de slootjes is niet in onze ijsvogelwand gaan broeden. Waarschijnlijk ligt de oorzaak in de tien dagen ‘vrij’ strenge vorst in maart dit jaar. Er zijn toch weer heel wat ijsvogels door voedselgebrek dood gegaan. Wij hadden de broedgaten in de wand keurig opgeknapt en van nieuw zand voorzien. Hoopvol is dat er weer een ‘blauwe schicht ’gezien is! De drie bloemenveldjes zorgden weer voor een rijkere insectenwereld. Heel veel bijen, maar weinig vlinders. De houtwal is weer verstevigd met ‘knotwerk’ uit ons natuurgebiedje Muizenruiter?? Is voornamelijk een verfraaiing en doet denken aan ouderwets hooien. Het inventariseren, door een kleine werkgroep heeft weer een paar soorten meer opgeleverd, onder meer de kleine karekiet.”

Oeverzwaluwenwand

De natuurclub en haar vrijwilligers doen er alles aan om Oersheim aantrekkelijk te maken voor dieren en insecten. “Nieuw dit jaar is een paal met twee ‘mussenflats’ en twee vleermuiskasten. Een grote wens van ons is de realisatie van een oeverzwaluwenwand. Dit vogeltje verdient meer bescherming. En door aanleg in ons natuurgebiedje voorkomen we dat er wellicht nieuwbouwwerkzaamheden komen stil te leggen in ‘De Tuinen’, omdat ze uit nood in de eerste de beste berg zand gaan broeden. En de wand gaat er komen. De gemeente ziet dit gebiedje steeds meer als een ecologisch waardevol gebied, ook voor de Ursemmers. Alleen... het tijdstip is 1 à 2 jaar naar achteren verschoven.”

Uitbreidingsplan

Hans is blij dat dit natuurgebied is opgenomen in het recent verschenen concept uitbreidingsplan: De Tuinen, deel 2. “Onze ingediende plannen om dit unieke gebied te behouden, zijn, na een aantal overleggen met de gemeente, volledig overgenomen. De meesten weten wel dat het niet vrij te betreden is. Het is tenslotte een rust en broedgebied.”

Plannen

De natuurclub heeft mooie plannen voor volgend jaar. “We willen een bijenhotel maken en plaatsen. Als het even kan met behulp van schoolkinderen. En een spannend paadje, gemaaid door Gerrit, met ‘deeltje’ over de sloot. Sjoerd Bakker doet dit jaar het maaiwerk en verjongd op ecologische wijze de riet- en grasveldjes. Dit zijn vrijwilligers met liefde voor de natuur. Misschien wilt u ook helpen? 

Open dag

Elke eerste zondag van de maand (april tot en met oktober) om 11.00 uur gaan leden van de natuurclub inventariseren. “Kennis is niet vereist”, laat Hans weten. “Gewoon lekker meelopen en genieten is ook prima. Belangstellenden kunnen eens zien wat er voor een ’pareltje’ er in hun achtertuin ligt. We organiseren zondag 12 september van 11.00 tot 13.00 uur een open dag. Kom en beleef de vrije natuur. Wij vertellen graag wat wij er allemaal voor doen. Ook organiseren wij af en toe een excursie. Houd Facebook: Oersheim-Natuur in de gaten en ga ook mee.”

Vrijwilligers

Nieuwe vrijwilligers zijn welkom. “Graag nieuwe, maar ook jonge, gezichten. We hebben mensen nodig voor het voortbestaan van Oersheim. Neem contact op via hanneke_straaijer@hotmail.com of bel haar via tel. 072-5021622.”