Wim en Marja Zwaan uit Medemblik rennen 17 oktober de marathon voor Lotte

Algemeen
Julia, Wim, Marja en Emma Zwaan.
Julia, Wim, Marja en Emma Zwaan. (Foto: aangeleverd)

MEDEMBLIK - Wim (57) en Marja (53) Zwaan lopen zondag 17 oktober een marathon in Amsterdam. Zij aan zij rent het echtpaar uit Medemblik 42 kilometer voor hun dochter Lotte. Zij overleed 17 november 2020 aan een agressieve en zeldzame sarcoom. “Ons doel van deze Marathon voor Lotte is om een ode te brengen aan onze lieve Lot. En om geld in te zamelen voor meer onderzoek”, legt Marja uit.

“Wim en ik liepen vanaf juni ieder 800 kilometer hard. Het is een hele reis geweest die we samen met onze dochters Emma (22) en Julia (20) maakten. Onze dochters steunden ons al die tijd door dik en dun.”

Sarcoom

Een sarcoom is een kwaadaardige tumor (kanker) die ontstaat in de weke delen of in de botten. Weke delen zijn bijvoorbeeld vetweefsel, spieren, zenuwen en bloedvaten. Sarcomen zijn zeldzaam. In Nederland krijgen per jaar ongeveer 1.400 mensen de diagnose sarcoom. Omdat overal in het lichaam weke delen zitten, kunnen wekedelensarcomen op verschillende plaatsen in het lichaam ontstaan. Meestal in de benen, de borst of de buik. Wim en Marja willen geld inzamelen voor meer onderzoek.

Strijd

De jonge Lotte werkte als verpleegkundige en genoot van haar leven. “In oktober 2020 kreeg ze wat last van haar bil”, laat Emma weten. “Iedereen ging ervanuit dat het ging om een verrekt spiertje. Al snel kon ze niet meer werken en bleef thuis. Dit was opmerkelijk, want iedereen die Lotte kende, wist dat zij zich nooit aanstelde. Pijn of verdriet, je hoorde haar niet. Na een MRI bleek er een gezwel te zitten in haar bil, die met de dag erger werd. Ze had veel pijn, maar dacht nog steeds aan ons. Ze bleef ons succes wensen voor een toets, vragen hoe een sollicitatiegesprek ging en bleef voor ons klaar staan. Dit was typerend voor Lotte, ze dacht altijd aan anderen.” 

1 november werd ze 25 jaar en 10 november ging zij voor onderzoeken naar het Antonie van Leeuwenhoek. Lotte werd gelijk opgenomen en al snel werd duidelijk dat het ging om een kwaadaardige tumor. Precies een week later werd Lotte weggerukt bij haar familie. Haar ouders en zussen zijn ontzettend trots op haar. “Ze heeft een enorme strijd geleverd om bij ons te blijven en nu willen wij een strijd leveren voor Lotte.”

Training

Trainer Siem Zeilemaker van Loopgroep Medemblik maakte een schema voor Wim en Marja om de marathon te volbrengen. “We trainen drie keer per week en de afstanden werden langzamerhand langer en langer. De trainingen waren best pittig.”

Donaties

Van de marathon was een groep mensen op de hoogte. Dinsdag 13 juli ging het online. “Wij waren onwijs verrast dat het streefbedrag dezelfde avond al was gehaald. We hadden nog niet eens gebruik gemaakt van een groter platform; Facebook of Linkedin. Alleen mensen om ons heen die ons graag steunden. Zij kregen het voor elkaar om in een paar uur tijd 2.500 euro  in te zamelen voor onderzoek naar sarcomen in het AvL. Het streefbedrag was op 2.500 euro gezet, omdat Lotte maar 25 jaar mocht worden. Wij bleven het stijgende bedrag vol verbazing volgen. Dit hadden we nooit verwacht! Mensen die wij niet eens kennen, maken geld over. Het doet ons alle vier heel goed, dat wij zien hoe geliefd Lotte was bij zoveel mensen en dat zij nooit wordt vergeten.”

Herinneren

Lotte wordt herinnerd aan haar kenmerkende lach, humor, sterke mening, lief en zorgzaam en goede adviezen; gewoon een lieve, mooie, sociale meid. Het gezin kijkt terug op ontelbaar mooie herinneringen. Samen reizen in Europa, Amerika en IJsland. “Pluk de dag”, zegt Marja stellig, “als je iets wil doen, doe het dan en stel het niet uit. Dat hebben wij als gezin ook niet gedaan. We missen Lotte heel erg, maar Emma en Julia hebben hun studies weer opgepakt en Wim en ik ons werk. Alles is anders zonder Lotte, maar we doen ons best en samen staan we sterk. We lopen de marathon met haar in onze gedachten.”

Wie Wim en Marja willen steunen om geld in te zamelen voor meer onderzoek naar sarcomen, kan dat doen door een bedrag te sponsoren via https://www.actievooravlfoundation.nl/actie/wim-en-marja-zwaan