10 vragen aan Giancarlo Romita

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Giancarlo Romita)

Antwoord op de vraag van Cor Danenberg: Hoe is het om dirigent te zijn van Het Langedijker Koor?

Ik voel me bevoorrecht want het is niet alleen een gemotiveerd koor dat altijd naar beter streeft maar vooral een grote warme familie waarin ik me thuis voel en ieder gezicht me aanspreekt. Ik hoop er nog vele jaren van te kunnen genieten. Als muzikant geboren en getogen aan de Adriatische kust van Zuid-Italië had ik werkelijk nooit me kunnen inbeelden dat ik ooit dirigent zou kunnen worden van Het Langedijker Koor. Als liefhebber van symfonische rock, ik was gek op Genesis, ben ik vaak in mijn jongere jaren bezig geweest met wat ik noem ‘muzikantenmuziek’. Heel moeilijk voor het publiek maar heerlijk om te spelen voor een muzikant. Natuurlijk leverde dat veel waardering op maar weinig inkomsten dus de keuze om popmuziek te spelen was snel gemaakt, en daardoor heb ik vele delen van de wereld mogen bezoeken. Totdat ik de liefde van mijn leven in Zwitserland ontmoette die mij naar Langedijk bracht in 1985. Sindsdien heb ik mooie dingen gedaan, met zoveel muzikanten gespeeld en meegedaan aan verschillende projecten, maar ook mogen schrijven voor minder en meer bekende artiesten waaronder Roberto Jakketti, Marco Borsato, Wolter Kroes, Petra Berger, Kinderen voor Kinderen, zelfs twee liedjes voor de speelfilm Toscaanse bruiloft en als kroon op mijn carrière het lied ‘Ma dove sei’ voor de grote Andrea Bocelli. In 2008 werd ik gevraagd om in te vallen als dirigent bij toen nog Het Langedijker Smartlappenkoor. Omdat ik van uitdaging hou was mijn antwoord: ‘Laten we proberen of het klikt’ en na een paar maanden waren beide partijen overtuigd dat de samenwerking succesvol was. Natuurlijk was dit voor mij het ultieme integratie bewijs hoewel ik mij als buitenlander nooit gediscrimineerd heb gevoeld. Het is mijn keuze geweest om me hier in Nederland te vestigen en gelukkig niet een gedwongen wegens politieke of financiële nood. Inmiddels is Het Langedijker koor uitgegroeid tot een geweldig koor met de ‘smartlappen’ in de vergeten la. 

Wie bent u?

Ik ben Giancarlo Maria Romita getrouwd met Geralde en vader van twee geweldige mensen, Daniel en Joelle. Sinds 16 januari de gelukkigste opa van de wereld van natuurlijk het mooiste jochie van de wereld Ciro Gianni. Ik ben drummer, zanger, liedjes- en tekstschrijver en dirigent van vier koren hier in Noord-Holland.

Van wie bent u dr ien?

Ik ben dr niet ien van Wagenaar of Balder want dan denk ik niet dat ze me Giancarlo hadden genoemd. Ik ben de derde zoon van opzichter Angelo Romita uit Modugno en sopraan Teresa Allegra uit Palermo. Maar wel getrouwd met ‘ien’ van Jan Bouwens en Mina Uil.

Wat heeft u met dit dorp?

Zoals ik al zei de liefde heeft me hier naar toe gebracht; ik wist niet eens dat zo’n dorp bestond en het heeft me bijna een jaar gekost om de naam te kunnen uitspreken. Inmiddels is het ruim 36 jaar de plek waar ik me thuis voel.

De mooiste plek?

Het natuurgebied Oosterdel. Ik woon op de Sluiskade bij de passanten haven en na zo vele jaren wandelen en dit panorama bewonderen ben ik nog steeds niet uitgekeken. Als wij nieuwe gasten hebben laten wij ze altijd deze schoonheid zien. Het is niet makkelijk om van cultuur en land te veranderen, hoewel ik gewend was om te werken in verschillende landen. Maar ik weet nog toen ik voor de eerste keer reed over de Uitvalsweg tussen de imposante bomen die er helaas niet meer zijn. Het deed me zeer toen ze gekapt werden. Ik werd ontvangen bij mijn schoonvader thuis voor een korte periode en natuurlijk was alles nieuw. Gretig van geschiedenis en cultuur zoals ik ben heb ik me Langedijk eigen gemaakt tot ik me bijna een echte Langedijker voelde. Hier is zeker mijn thuishaven.

Wat is uw advies aan de burgemeester?

Meer tijd en geld besteden aan culturele activiteiten zoals theater en muziek want het is echt noodzakelijk voor een gezonde jeugd en dus voor de toekomst.

Het beste advies dat u ooit kreeg?

Het is niet belangrijk wat je hebt maar wel de waarde die je geeft aan de dingen die je hebt. Dat maakt het verschil tussen zich arm of rijk voelen.

Wat zouden mensen echt van u moeten weten?

Ik heb in de jaren ‘90 zeven jaren als drummer bij Henk Westbroek gespeeld en tussen de verschillende uitgebrachte cd is een evergreen ontstaan, namelijk ‘Zelfs je naam is mooi’ die bijna dagelijks op de radio te horen is. Dat is mijn kleine bijdrage aan de Nederlands popmuziek en daar ben ik best wel trots op.

Wie is uw opvolger?

Henk De Groot: Hoe is het Langedijker familiebedrijf De Groot en Slot een wereldspeler geworden in uienzaden?