‘Langedijk moet een dementievriendelijke gemeente worden’

Algemeen
Christa de Groot, Imad el Bouazzati en Karin van der Vliet maken zich sterk voor een dementievriendelijk Langedijk.
Christa de Groot, Imad el Bouazzati en Karin van der Vliet maken zich sterk voor een dementievriendelijk Langedijk. ((Foto: aangeleverd))

LANGEDIJK - “Wij streven naar een dementievriendelijke gemeente. Wij willen dat mensen met dementie en hun mantelzorgers zo lang mogelijk mee kunnen doen in de samenleving, waarin mensen met dementie gewoon boodschappen kunnen doen of de bibliotheek of een museum kunnen bezoeken!” 

(door Ben Wansink)

Om dat onder de aandacht te brengen wordt er donderdag 30 september een workshop georganiseerd waarin belangstellenden een gratis training krijgen om de signalen die kunnen wijzen op dementie te herkennen en er mee om te kunnen gaan.

“Gelukkig zien we veranderingen in de maatschappij ten aanzien van dementie. Goede voorlichting is daarbij van groot belang. Wij willen die graag geven!” Aan het woord is Christa de Groot, bestuurslid van afdeling Alzheimer Nederland, afdeling Noord-Kennemerland en tevens trainer van Samen Dementie Vriendelijk. Met hulp van onze bekende plaatsgenoot Karin van der Vliet en Imad el Bouazzati, secretaris van de Al-Mohsinien Moskee Langedijk, zetten zij zich in om van ons mooie dorp een dementievriendelijk dorp te maken. “De gemeente is blij met ons initiatief en wij willen zoveel mogelijk Langedijkers, jong en oud bereiken. Het zou prachtig zijn als de geplande avond van 30 september een vervolg moet krijgen omdat er teveel aanmeldingen binnengekomen zijn!”

60 vormen van dementie

“Er zijn ondertussen wel zo’n 60 vormen van dementie bekend. De ziekte wordt door onderzoekers steeds beter onderzocht en medici onderkennen een probleem bij een patiënt wat eerder. Dementie is de naam voor een combinatie van symptomen (een syndroom), waarbij de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken. De meest voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer. Daarnaast komen Vasculaire dementie, Frontotemporale dementie (FTD) en Lewy body dementie veel voor. De ziekte wordt echter steeds meer geconstateerd. Omdat wij steeds ouder worden, is de verwachting dat rond 2040 er meer dan een half miljoen mensen met dementie zullen zijn. Daarom willen wij de maatschappij, in dit geval de inwoners van Langedijk, bewust maken dat deze ziekte iedereen kan treffen. Een socialere omgeving kan een patiënt helpen en er voor zorgdragen dat deze zolang mogelijk zelfstandig, zo ver als dat tenminste gaat, kan functioneren!” Imad van de moskee voegt toe: “Wij willen heel graag een participerend deel van Langedijk zijn, een bijdrage leveren aan onze samenleving . En bovendien, dementie gaat ook de Marokkaanse medebewoner aan. Het kan ons allemaal treffen!” Hij doet een oproep 30 september te komen en van de gastvrijheid van de moskee te genieten.

Workshop 30 september

Na de workshop ontvangt de deelnemer een certificaat en is dan officieel dementievriendelijk. Dit betekent dat de deelnemer:

- Dementie kan herkennen;

- Weet hoe je iemand met dementie kunt helpen;

- Oog heeft wat mensen met dementie nog wel kunnen;

- Dementie bespreekbaar kan maken binnen de

eigen familie-vriendenkring;

Aanmelden kan tot woensdag 29 september via info@moskeelangedijk.nl of bij Karin van der Vliet 06-18317326 of bij c.degroot@alzheimervrijwilligers.nl. Plaats: moskee Langedijk, Potjesdam 2A, Zuid-Scharwoude. Tijdstip: 19.30 tot 22.00 uur , inloop vanaf 19 uur. Voor een hapje en een drankje wordt gezorgd.

Afbeelding