Noordwest Alkmaar aangesloten op warmtenet HVC

Algemeen
Arjan ten Elshof (dir. HVC) en Jurgen Sernee (RvB Noordwest).
Arjan ten Elshof (dir. HVC) en Jurgen Sernee (RvB Noordwest). (Foto: Rick Akkerman)

ALKMAAR - Het Noordwest ziekenhuis, locatie Alkmaar is aangesloten op het warmtenet van de HVC en wordt zo duurzaam verwarmd. 

Eerder werden Huize Westerlicht en de Labotheek al aangesloten en de geplande nieuwbouw van Noordwest krijgt ook een aansluiting. De warmte is afkomstig van een lokale warmtebron: de bio-energiecentrale van HVC, 3,4 km verderop. De aansluitingen betekenen een verduurzaming van de bedrijfsvoering van Noordwest.

Verduurzaming

Door de leidingen van het warmtenet stroomt duurzaam verwarmd water naar Noordwest. Daar wordt de warmte overgezet op de cv-installatie van het ziekenhuis, waarmee alle ruimtes in het ziekenhuis worden verwarmd. Er hoeft zodoende geen gas meer gebruikt te worden voor de verwarming in het ziekenhuis. Daarmee is Noordwest nog niet gasloos, maar het is een belangrijke stap. Ten opzichte van de huidige situatie levert de aansluiting op het warmtenet uiteindelijk ruim 80% CO2-reductie op.

In september 2019 sloten Noordwest en HVC de aansluitingsovereenkomst. Met enige vertraging door de coronapandemie kan het project om 3 locaties van Noordwest in Alkmaar aan te sluiten nu worden afgerond. Jurgen Sernee, lid raad van bestuur van Noordwest: “Het streven was om de nieuwe installatie gereed te hebben voor het invallen van de herfst. Dat is gelukt, met dank aan de technici van Noordwest, HVC, installateur Engie/Equans en leverancier Siemens.”  Arjan ten Elshof, directeur Duurzame Energie bij HVC:  ”HVC is erg trots op deze aansluitingen en dat we Noordwest Ziekenhuisgroep warmte leveren uit de bio-energiecentrale. Noordwest is nu de grootste afnemer op het lokale warmtenet.