Truus Wijsmuller-Meijer heeft haar eigen stichting

Algemeen
Tineke Wolfswinkel en John Ibink bij notaris Erkamp-Boot-Willemsen.
Tineke Wolfswinkel en John Ibink bij notaris Erkamp-Boot-Willemsen. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Een eigen standbeeld, een naar haar vernoemde tulp en nu ook haar eigen stichting. Truus Wijsmuller-Meijer, de geboren Alkmaarse die tienduizend kinderen redde van de holocaust, wordt steeds bekender.

Wat gaat de nieuwe stichting doen? Voorzitter Leen Spaans: “In de eerste plaats willen we graag inhalen, wat er door de corona pandemie op de plank moest blijven liggen: een lesprogramma voor het onderwijs en een pop-up museum dicht bij het beeld. Er komt een Truus-wandeling en een Truus-fietstocht. Daarnaast stellen we de Truus Wijsmuller-Meijer-Prijs in. Voor een bijzondere prestatie in de geest van Truus: hulp aan mensen in nood, inspirerende initiatieven, daden van medemenselijkheid. Er kunnen in de toekomst lezingen en artikelen worden verwacht. Truus verdient een wetenschappelijke biografie. Haar autobiografie ‘Geen tijd voor tranen’ van 1961 vertelt weliswaar veel over Truus’ leven voor en in de tweede wereldoorlog, het redden van de kinderen uit handen van de nazi’s met name. Maar er is nog zoveel meer. Van Truus’ generatie leeft niemand meer, maar ze heeft een uitgebreid archief nagelaten, dat serieuze studie verdient. De stichting gaat op zoek naar een jonge wetenschapper en wil een eventueel promotie-onderzoek graag ondersteunen. ” 

In overleg met de gemeente Alkmaar gaat de stichting rond het beeld leven en werk van Truus regelmatig onder de aandacht brengen. Daarvoor heeft de stichting van de gemeente en van het Victoriefonds subsidie ontvangen. Op weg naar het eerstvolgende herdenkingsmoment, Truus’ verjaardag op 21 april 2022, gaat het bestuur daar aan de slag voor de eerste prijsuitreiking. 

Beeld Truus Wijsmuller-Meijer.