Alkmaarse feelgoodauteur Lianne (29) geeft haar boeken zelf uit

Algemeen
De Alkmaarse feelgoodauteur Lianne Reijntjes geeft haar boeken zelf uit.
De Alkmaarse feelgoodauteur Lianne Reijntjes geeft haar boeken zelf uit. (Foto: Captured by Lisa)

ALKMAAR – Zelf een boek uitgeven? Voor een ander misschien een brug te ver, maar ‘selfpubber’ Lianne Reijntjes deed het gewoon. En het bleef niet bij één keer: inmiddels bracht de 29-jarige auteur al twee romans en twee verhalenbundels zelf uit, volgen nóg twee boeken uit een trilogie en werkt ze momenteel aan een gids vol handvatten voor (toekomstige) selfpublishers. Tijd om de Alkmaarse het hemd van het lijf te vragen!

Schrijven zit in Liannes DNA. Al op de basis- en middelbare school blonk ze uit in taalopdrachten en daar waar anderen de kroeg in gingen, zat zij avonden achter elkaar op zolder te schrijven. Met de hand. Toen ze ging studeren kwam er een laptop en was ze helemaal niet meer te houden. “Als kind vond ik het al heerlijk om te ontsnappen aan een andere wereld, om mijn eigen realiteit te creëren. Ik schreef toen al graag romantische verhalen die goed afliepen, echte feelgood dus, geïnspireerd op schrijfsters als Sophie Kinsella en Chantal van Gastel. Ik liet ze aan niemand lezen, wilde eerst vooral zelf schrijfuren maken, maar diep vanbinnen geloofde ik er toen al heilig in dat mijn kracht bij het schrijven ligt.”

Boek Opgescheept

Toch koos Lianne voor een ander vak, een baan als onderwijsassistent – en uiteindelijk zelfs nog de zorg. “Daar was veel werk in, en mijn omgeving stimuleerde mij iets te kiezen wat zekerheid bood, ook al werd ik daar niet direct gelukkig van.” Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Toen ze na haar studie in 2015 op zichzelf ging wonen in Eindhoven en zich daar wat alleen voelde, ontstond als vanzelf het idee voor haar eerste publicatie: Opgescheept, over drie compleet verschillende huisgenoten. Na wat coachingsessies van een bekendere auteur, die veel potentie zag in het verhaal, ging ze enthousiast aan de slag. In vier maanden tijd stonden er 130.000 woorden op papier. “Vraag me niet hoe ik dat gedaan heb, haha. Op dat moment zat ik op werk niet lekker in mijn vel, maar van het schrijven aan Opgescheept kreeg ik zoveel energie! Ik bloeide er echt van op.”

Shortlist Indie Awards

Toch duurde het uiteindelijk vijf jaar voor het boek er was. Ze stuurde het naar verschillende uitgevers, zonder succes. “Uiteindelijk besloot ik dat ik ook dít boek zelf wilde uitgeven. Dat had ik al eerder gedaan met Kwetsbaar Verliefd, voortgekomen uit verhalenbundel Zomerdromen. Daar kwamen zoveel leuke reacties op – en Kwetsbaar Verliefd kwam zelfs nog op de Indie Awards-shortlist van de drie beste zelf uitgegeven boeken van 2020 terecht! Dat smaakte wel naar meer, natuurlijk. En het voordeel als selfpublisher is dat je alles zelf kunt bepalen: van cover tot wanneer en hoe je het in de markt zet. Maar hard werken is het wel. Zo is alleen al het schrijven, schrappen en herschrijven na feedback van tegenlezers een heel proces. Maar dat was het me waard: dit voelt echt als mijn levenswerk. Officieel is het mijn tweede grote publicatie, maar voor mij voelt dit als mijn debuutroman.”

Tips voor selfpublishers

Afgelopen 1 september werd Opgescheept feestelijk gelanceerd. Maar wie denkt dat de Alkmaarse nu achterover gaat leunen, heeft het mis. “Zo ben ik bezig met een gids voor aanstaande selfpublishers. Wat ik hen in elk geval wil meegeven, is: blijf altijd geloven in jezelf! Hoeveel afwijzingen je ook krijgt, uiteindelijk is er voor elk verhaal een doelgroep. En nog een tip: maak vooraf een plan. Wat wil je vertellen? Wat wordt ongeveer de verhaallijn? Dan weet je waar je naartoe werkt.” Maar dat is nog niet alles. “Ik werk tussendoor ook nog aan deel twee en drie van de huisgenotenserie – ik noem ze even Opgescheept 2.0 en 3.0 – die een iets serieuzer en zelfs donkerder randje zullen krijgen. Ja, het blijft wel feelgood hoor, want uiteindelijk wil ik niets liever dan een lach op het gezicht van mijn lezers toveren. Kortom: jullie zijn nog niet van me af!”

Meer Lianne of direct een van haar boeken bestellen? Kijk op www.liannesletters.nl.

auteur lianne reijntjes alkmaar boeken
Lianne met haar boeken Opgescheept (2021) en Kwetsbaar Verliefd (2020).