Gemeente stelt 3,3 miljoen beschikbaar voor Alliander

Algemeen
Alkmaar stelt 3,3 miljoen beschikbaar aan netwerkbedrijf Alliander om de capaciteit te vergroten.
Alkmaar stelt 3,3 miljoen beschikbaar aan netwerkbedrijf Alliander om de capaciteit te vergroten. (Foto: Pexels)

ALKMAAR - De gemeente Alkmaar stelt 3,3 miljoen beschikbaar aan netwerkbedrijf Alliander. Met dit geld kan het bedrijf zijn capaciteit uitbreiden. Dit is noodzakelijk omdat het bedrijf aan zijn max zit in het leveren van elektriciteit. Dit heeft grote gevolgen voor bijvoorbeeld bedrijventerrein De Boekelermeer, want Alliander kon tot 2025 geen nieuwe bedrijven meer aansluiten op het elektriciteitsnetwerk wegens de beperkte capaciteit. 

Als bedrijven zich niet vestigen op bedrijventerrein Boekelermeer heeft dit gevolgen voor de woningbouwplannen. Bedrijven rond het centrum moeten namelijk naar de Boekelermeer verhuizen om ruimte te maken voor woningbouw. De druk om het geld beschikbaar te stellen is enorm, want de gemeente is er alles aan gelegen om de woningbouwproductie - die toch al zo in het nauw zit - niet te verstoren. Of de problemen met dit geld wordt opgelost, is nog maar de vraag. Vooralsnog ziet het er naar uit dat hiermee wordt voorkomen dat de situatie niet verslechterd. 

Zwaar belast

In april kwam naar buiten dat het elektriciteitsnet in Alkmaar redelijk tot zwaar belast is. Raadsleden van de Alkmaarse VVD en D66 hebben hierover vragen gesteld aan het college. De antwoorden van het college afgelopen week, geven meer inzicht in de situatie. Zo denkt het netwerkbedrijf aan congestiebeheer om de problemen het hoofd te bieden. Hierbij gaat de energieleverancier in overleg met haar klanten om te kijken welke ruimte er gecreëerd kan worden op het netwerk. Een bedrijf dat ’s nachts dicht is, kan bijvoorbeeld tijdens die uren afstand doen van haar recht op energie. Ook kunnen bedrijven afspreken op drukke momenten, tijdelijk minder gebruik te maken van het net. Zij ontvangen hiervoor een vergoeding. 

Handelsplatform

Op bedrijventerrein Boekelermeer is een innovatief handelsplatform voor elektriciteit opgezet. Bedrijven op de Boekelermeer wekken zelf energie op uit zonnepanelen. Onderling leveren de bedrijven stroom aan elkaar via het Lokaal Energie Management systeem. De verwachting is dat in de toekomst ook batterijen voor energieopslag deel zullen uitmaken van dit systeem. De gemeente faciliteert dit wanneer ondernemers het initiatief tonen.

Nieuwe vragen

De Alkmaarse VVD ziet mogelijkheden voor het gebruik van zogenaamde ‘battery packs’. Deze battery packs dienen als een opslagplaats voor opgewekte energie waarmee ze bedrijven voorzien. “Bijkomend voordeel is dat deze oplossing ook een positieve invloed heeft op het behalen van de RES doelstellingen,” aldus Marius Wiegman. De VVD vraagt daarom het college om deze innovatie verder te onderzoeken.