Alkmaar in negatieve top-5 woningmarkt

Huis
Alkmaar staat in de top-5 van steden waar je voor een half miljoen het minste huis krijgt voor je geld.
Alkmaar staat in de top-5 van steden waar je voor een half miljoen het minste huis krijgt voor je geld. (Foto: Pixabay)

ALKMAAR – De Alkmaarse woningmarkt is oververhit, dat is geen nieuws. Maar Alkmaar staat zelfs op de derde plek van Nederlandse steden waar je het minst kunt doen met een half miljoen. 

De resultaten uit het onderzoek van spaarplatform Raisin liegen er niet om. Er is gekeken naar wat je op de huidige woningmarkt met een budget van 400.000 tot 500.000 euro kunt doen. In Tilburg, Assen en Apeldoorn kun je met een half miljoen euro prima uit de voeten als je een nieuw huis wil kopen en daar wel wat eisen aan stelt (denk aan 4 kamers, bad en een garage). Maar zoek je een woning in Alkmaar, Maastricht, Amsterdam, Haarlem of Middelburg? Dan heb je met dezelfde wensenlijst aan een half miljoen niet genoeg. 

Een huis kopen in Alkmaar? Verwacht niet teveel voor je geld

Een van de steden die onderaan in de ranking eindigt is Alkmaar, met een score van 129 van de 390 punten. In Alkmaar krijg je momenteel voor half een miljoen gemiddeld 96 vierkante meter aan woonoppervlakte en 4 kamers. 42 procent van de beschikbare woningen heeft een tuin en 21 procent een bad. Je hebt 15 procent kans dat je een woning aan het water vindt en 23 procent van het aanbod ligt in het centrum. Liefhebbers van een woning in een groene omgeving zijn in Alkmaar niet aan het juiste adres, maar 2 procent van de beschikbare woningen is omringd door groengebied. Het hele onderzoek vind je op www.raisin.nl.