Namenmonument weggevoerde Joden stationsplein

Algemeen
Namenmonument weggevoerde Joden stationsplein.
Namenmonument weggevoerde Joden stationsplein. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Het stationsplein krijgt komend voorjaar een namenmonument van de 180 Joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd. Het kunstwerk bestaat uit 180 zuilen van zwart graniet en krijgt een bronzen band. Dat zuilen dicht bij elkaar staan symbool voor het het transport in propvolle goederenwagons waarin de slachtoffers werden vervoerd. 

De Alkmaarse ontwerper Niko Hoebe heeft het kunstwerk bedacht en kon rekenen op volledige steun van de klankbordcommissie, met vertegenwoordigers van onder meer de Alkmaarse synagoge, de historische verenigingen, de 4 en 5 mei comités en de Stichting Herdenkingsstenen Joods Alkmaar. Een eerder ontwerp werd door de klankbordcommissie afgekeurd, daarna kwam Niko Hoebe in beeld en is helemaal opnieuw gestart. Door de locatie op het stationsplein is ook uitvoerig gesproken met de NS en het management van de Hema. Die reageerden volgens de gemeente alleen maar positief op de plannen. Het kunstwerk krijgt geen voetstuk, maar de ruimte eromheen wordt wel gekaderd met een messing rand. De verschillende lengtes met ruwe toppen staan symbool voor de afgebroken levens. De namen en leeftijden van alle slachtoffers staan op de bronzen band. Daaronder staat de tekst ‘Mogen hun zielen opgenomen zijn in de bundel van het eeuwig leven’. De commissie is volgens de gemeente zeer zorgvuldig te werk gegaan in het achterhalen van alle namen. Toch wordt niet uitgesloten dat er later nog namen bijkomen of verwijderd worden. Daar is in het ontwerp rekening mee gehouden. 

Zes ton graniet

Het werkt wordt voorzien van zes ton graniet. Volgens Hoebe blijft dit massief natuursteen tot in lengte van jaren mooi. Hoewel de kunstenaar afhankelijk is van levertijden is de verwachting is dat het werk in het voorjaar onthuld kan worden.