Omgeving AFAS Stadion veiligheidsrisicogebied

Algemeen
Zo ziet een deel van het veiligheidsrisicogebied eruit.
Zo ziet een deel van het veiligheidsrisicogebied eruit. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - De ruimte rondom het AFAS-stadion geldt in december als veiligheidsrisicogebied. Dat heeft de gemeente Alkmaar donderdagmiddag 2 december bekendgemaakt. Hierdoor mag de politie preventief fouilleren op de tijdstippen die de officier van justitie aangeeft. In dit geval geldt dat rond de thuiswedstrijden van AZ. Voor nu zijn dat 2 december, 5 december en 9 december.

Tekst gaat verder onder de afbeelding


Aanleiding zijn de ongeregeldheden tijdens de laatste thuiswedstrijd van AZ, en in andere voetbalstadions in de afgelopen periode. Politie en OM zijn een strafrechtelijk onderzoek gestart naar het voorval in Alkmaar. Direct na de ongeregeldheden is in de voetbalvierhoek (burgemeester, Openbaar Ministerie, politie en AZ) de problematiek besproken. De leden van de vierhoek hebben afgesproken dat ze samen optrekken tegen groeiend voetbalgeweld. 

Het besluit

Het gebied rondom het AFAS stadion zoals aangegeven op bijgaande plattegrond aan te wijzen als veiligheidsrisicogebied.Deze aanwijzing van kracht te laten zijn van 2 december 2021, 16.00 uur tot en met 31 december 2021, 23.59 uur.