10 vragen aan Els Nieuwland-Rijs

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Els met kleinkinderen.)

Antwoord op de vraag van Karin van der Vliet: Jij staat op nummer 4 van de kieslijst. Hoe sta jij in de nieuwe partij Lokaal Dijk en Waard?

Nog precies hetzelfde als 8 jaar geleden, toen ben ik bij Dorpsbelang gevraagd. Ze hadden iemand nodig uit Sint Pancras. Met veel enthousiasme kon ik toch belangrijke zaken onder de aandacht brengen. We bedachten uitgebreide fietstochten door elke kern. Water, wegen, groen en alles wat we graag op hoog niveau hebben, woon- en leefgebied, sociale zaken en milieubeheer. Door verregaande bezuinigingen moest er veel wachten; Vrone, de scholen, inbreilocaties voor woningbouw. 

En nu met goede zin naar Dijk en Waard, veel meer kernen en wijken, en eerste stappen gezet. Het gemeentehuis kenden we wel, maar laatst werden uitgenodigd in ‘t Kruis Bruist, en het bruiste hoor!

Wie bent u?

Ik ben Els Nieuwland-Rijs, 4 dochters en hun partners, 12 kleinkinderen. Ik heb lang een kapsalon in Alkmaar gehad en dat ben ik gaan afbouwen nadat mijn man was overleden. En toen werd ik plots gekozen raadslid, iets heel iets anders. En dan stukken lezen, informeren en controleren. Ik bel nog wel eens met de griffier en laat me doorverbinden met de betreffende ambtenaar. Maar dat is nog niks in vergelijking met collega Karin, die is altijd in touw voor iets of iemand.

Van wie bent u der ien?

Ik ben een dochter van Willem Rijs geboren te Petten. En van Emmy Blom uit Schoorl. Opgegroeid in de IJmond. Er werd nog geregeld West-Fries gesproken bij mij thuis. Ik ging naar de opleiding in Haarlem, en daar spraken ze ABN. Maar ik kan nog steeds (bek)vechten alsof ik op de barricades sta!

Wat heeft u met dit dorp?

In dit dorp lag een stukje grond, daar zette mijn vader een strandhuisje op. De eigenaar dacht het wel goed zou komen met de gemeente, maar het werd geen camping. Ik leerde wel mijn man hier kennen, Marcel Nieuwland. De liefde voor het dorp, ja dat ging echt vanzelf, hij was zo gek ervan en de kinderen net zo. Je roots hè, die verloochen je niet.

Wat is de mooiste plek in Langedijk?

Ik geniet enorm van een rondje langs de Westdijk. Daarbij vind ik de molenkant in Langedijk net zo mooi als de andere kant in Heerhugowaard.

Welke herinnering aan dit dorp is u dierbaar?

Ik denk dat het Vronelaantje, in het echt de Boeterslaan dus, altijd zal blijven hangen als herinnering. Maar door de hele gemeente heen gebruiken wij alles wat het te bieden heeft, de Bever en alle sportverenigingen, de bridge en alles voor de jeugd. De Reuring en Waardergolf, alle zwembaden in de buurt, sporthallen enz. Overal ligt een stuk verleden.

Wat is het advies aan de burgemeester?

Bij calamiteiten is zij het best geïnformeerd. Soms zou dat iets beter naar de betrokkenen kunnen. Maar informatievoorziening is al erg verbeterd, dank daarvoor.

Wat is het beste advies dat u zelf ooit kreeg?

Dat ik me inzet voor de medemens, en kom op voor je recht! Met dank aan een buurman, ome G. (ik denk een KPN’er).

Ik was te jong om het precies te begrijpen, maar demonstreren in het gemeentehuis tegen fluor in het drinkwater water was mijn protest!

Wat zouden mensen echt van u moeten weten?

Ik probeer er echt weer voor te gaan in de nieuwe gemeente Dijk en Waard. Met plezier, ook al denken de kinderen wel eens dat ik er beter mee kan stoppen. Ook zij draaien hectische weken met kleine kinderen en hele leuke banen, sport, verenigingen en zijn ook medewerkers bij de clubs. Vooral doorgaan!

Wie is uw opvolger?

Lea van der Zee, raadslid voor de partij Lokaal Dijk en Waard. Hoe bevalt haar nieuwe baan als gebiedsmanager bij Natuurmonumenten?