Resten van Clarissenklooster in beeld

Algemeen
Afbeelding
(Foto: )

ALKMAAR - Archeologen hebben aan de Molenbuurt resten gevonden van het Clarissenklooster. Het Clarissenklooster heeft van 1509 tot 1572 buiten de stadsvesten aan westkant van Alkmaar gestaan. Vlak voor het beleg werden de nonnen verdreven door de protestanten en werd het klooster uiteindelijk verwoest. Later is het klooster voor een deel verdwenen onder het nieuw aangelegde bolwerk. Lang werd aangenomen dat het klooster in de stadsgracht verdwenen was. 

De afgelopen week zijn er door het team archeologie van de gemeente Alkmaar in samenwerking met FindX opgravingen verricht naar de resten van het Clarissenklooster. Het onderzoek is vooruitlopend op de rioleringswerkzaamheden aan de Molenbuurt.


Het was bekend dat het klooster hier gestaan had maar waar precies en of er zich nog resten in de bodem bevonden was nog een onbeantwoorde vraag. In 2015 zijn er voor het eerst resten aangetroffen van het klooster toen het eethuis Bodrum werd uitgebreid. Er werden diepe funderingen en een restant van een vloer aangetroffen. De nog aanwezige resten bleken in alle richtingen buiten de bouwput door te lopen. Om de resten verder in kaart te brengen zijn er in 2018 en 2020 geofysische onderzoeken door Saricon uitgevoerd. De resten bleken zich niet in het westelijk deel het bolwerk meer te bevinden, maar mogelijk wel ten oosten van de in 2015 aangetroffen delen van het klooster. Een deel van dit tracé is onderzocht. Al vrij snel na de start van de opgraving werd de onderzijde van een grote uitbraaksleuf van een fundering aangetroffen, de oostelijke begrenzing van het klooster. Ook werd een deel van de kloostervloer gevonden, bestaande uit diagonaal gelegde bakstenen. Hier direct op werd een laag aangetroffen met daarin fragmenten van pijpaarden heiligenbeelden en de bijbehorende sokkels. De sokkels waren nog gekleurd met rode verf en resten van bladgoud.
Verder naar het zuiden werd de zuidgevel van het klooster waargenomen en hier waren duidelijk sporen van de sloop te zien. Er werd een ingestorte toegangspoort gevonden die waarschijnlijk de ingang van het kloostercomplex vormde. Buiten de zuidgevel werden resten gevonden van verstoorde begravingen van een aantal individuen.

Verwoesting klooster en vlucht van de nonnen

In 2019 is door Joke Spaans een boek uitgebracht getiteld “Nonnen verdreven door de geuzen”. Hierin wordt het verhaal verteld van Cathalina del Spiritu Sancto’s, over de vlucht van de Nederlandse Clarissen naar Lissabon. Een deel gaat ook over de Alkmaarse Clarissen en geeft een verslag hoe de nonnen ontsnapten aan de Alkmaarse ketters ofwel de geuzen. 

Resten van het Clarissenklooster.