Zomeravondconcert Sietze de Vries

Algemeen
Zomeravondconcert met Sietze de Vries.
Zomeravondconcert met Sietze de Vries. Foto: aangeleverd

ALKMAAR - Deze zomer vindt er weer een mooie serie ‘Zomeravondconcerten’ plaats in de Grote Kerk. Een sfeervolle serie, op woensdagavonden om 20.15 uur, tussen 7 juli en 15 september. De editie op woensdag 4 augustus wordt verzorgd door organist Sietze de Vries.

Originele uitvoeringen én improvisaties van o.a. Sweelinck


Sietze de Vries (Groningen Martinikerk) koos als motto de openingszin van Psalm 23. Deze Psalm werd door Sweelinck voor orgel bewerkt. De Vries heeft een grote faam als improvisator waarin hij ook musiceert in de muzikale taal van de componisten uit de Sweelinckschool. Hij zal over dezelfde Psalmmelodie improviseren op het koororgel. Op het grote Van Hagerbeer/Schnitger orgel opent Sietze zijn concert met het monumentale werk ‘Was kann uns kommen an für Not’ van Sweelinckleerling Jacob Praetorius. Dezelfde melodie ligt ten grondslag aan de ‘Fantasie’ van Jan Adam Reinken, de organist van de Katharinenkirche in Hamburg, die in Deventer werd geboren en door Sweelincks leerlingen werd opgeleid. Ook op het Grote orgel vertoont De Vries zijn improvisatiekunsten.


Kaasmarktconcert vrijdag 6 augustus

Gedurende de zomermaanden verzorgen nationale en internationale organisten elke vrijdag om 12.00 uur en 13.00 uur gratis toegankelijke Kaasmarktconcerten. De concerten duren een half uur en worden uitgevoerd op beide orgels: het koororgel uit 1511 van Jan van Covelens en het grote van Hagerbeer/Schnitger-orgel. Stadsorganist Pieter van Dijk bespeeld de orgels vrijdag 6 augustus.

De entree voor het Zomeravondconcert bedraagt €8,50. Meer informatie? Ga naar:www.grotekerk-alkmaar.nl.