Restauratie dak Sint Jan de Doper gestart

Algemeen
De Sint Jan de Doper staat in de steigers.
De Sint Jan de Doper staat in de steigers. (Foto: aangeleverd)

NOORD-SCHARWOUDE - Misschien is het u al opgevallen, de achterkant van de Sint Jan de Doper staat in de steigers tot bijna nokhoogte. Vorige week is bouwbedrijf Pronk gestart met de restauratie van de kerk. Er worden diverse werkzaamheden uitgevoerd. Herstelreparaties aan de kapspanten, de glas-in-loodramen en het metselwerk, vervanging van diverse dakgoten, het opnieuw schilderen van de dakkapellen en het vernieuwen van alle leien aan de achterzijde (zuid en oostkant) van het dak van de kerk.

Ongeveer 15 jaar terug zijn de leien aan de voorkant vervangen. Leisteen is klei die onder hoge druk werd omgevormd. Het een bouwmateriaal dat vroeger veel voor dakbedekking werd gebruikt. Het was waterdicht en gemakkelijk te verwerken. Nadelen zijn dat het niet erg slijtvast is en gemakkelijk afbrokkelt doordat het uit laagjes bestaat.

De Sint Jan de Doper is in 1906 gebouwd, en inmiddels meer dan 115 jaar oud. Het is dus niet helemaal verwonderlijk dat de leien vervangen moeten worden. Voor de dekking van de kosten voor de restauratie hebben we subsidie gekregen en is een sponsoractie op touw gezet. Vanaf 6 juni – de start van de Sint Jansweek – konden leien worden ‘gekocht’, die nu op het dak gelegd gaan worden. De sponsoractie is een groot succes geworden. Er zijn meer dan 1350 leien verkocht!

Op de achterkant van de leien kon een boodschap worden geschreven: je naam, een wens, gedichtje of gedachte. En dat is volop gedaan. Ook deze leien zullen minimaal een eeuw blijven liggen op het dak van onze kerk – daar gaan we in ieder geval vanuit. Dat betekent dat ook de namen, wensen of gedachtes een eeuw of langer zullen voortleven, of tenminste weer worden ontdekt als de beschreven leien weer op hun beurt worden vervangen. Een mooie gedachte toch?