Gemeente koopt grond voormalig tuincentrum Sint Pancras

Algemeen
De gemeente Langedijk heeft de locatie van het voormalig Tuincentrum Overvecht aan de Vronermeerweg in Sint Pancras aangekocht.
De gemeente Langedijk heeft de locatie van het voormalig Tuincentrum Overvecht aan de Vronermeerweg in Sint Pancras aangekocht. (Foto: google maps)

LANGEDIJK - De gemeente Langedijk heeft de locatie van het voormalig Tuincentrum Overvecht aan de Vronermeerweg in Sint Pancras aangekocht. Met de aankoop ontstaat het perspectief voor een nieuwe woningbouwlocatie en wordt een claim op planschade voor deze locatie afgewend.

De gemeenteraad van Langedijk hield in 2019 de vestiging van een supermarkt op deze locatie tegen. “Behouden van kleinschalige detailhandel en het realiseren van woningen is belangrijk voor de leefbaarheid van een dorp. Het is goed voor Sint Pancras, en omliggende winkelvoorzieningen zoals De Mare in Alkmaar, dat de vestiging van een grote supermarkt op deze locatie is voorkomen”, zegt wethouder Economische Zaken Jasper Nieuwenhuizen. Door herziening van het bestemmingsplan ontstond echter een waardevermindering van de grond. Zogeheten planschade, waarvoor de eigenaar aanspraak kan maken bij de gemeente.

Voor de toekomst ziet de gemeente mogelijkheden om op de aangekochte locatie woningbouw te realiseren. Daarbij beoogt de gemeente samenwerking met de projectontwikkelaars Scholtens en USP, die bij de verwerving als co-financier optreden en daarmee een positie verkrijgen. Voor het realiseren van woningbouw zijn nog wel de reguliere procedures te doorlopen voor wat betreft wijziging van het bestemmingsplan, de vergunningen voor bouwplannen en participatie met de omgeving.

Woningvraag Sint Pancras

“Nu we de grond hebben aangekocht is er ook een mogelijkheid om tegemoet te komen aan de grote woningvraag in Sint Pancras, waar substantiële toevoegingen aan de woningvoorraad al jaren niet meer hebben plaatsgevonden”, vult wethouder Volkshuisvesting Ad Jongenelen aan.