Welke Heerhugowaardse sporters schitteren op de Olympische en Paralympische Spelen?

Algemeen
Stefanie van der Gragt, rots in de verdediging van de Oranjeleeuwinnen.
Stefanie van der Gragt, rots in de verdediging van de Oranjeleeuwinnen. (Foto: Archief)

HEERHUGOWAARD - Het EK voetbal is nog maar net achter de rug of het volgende grote sportevenement staat alweer voor de deur: de Olympische Spelen in de Japanse hoofdstad Tokio. Vrijdag 23 juli om 20.00 uur lokale tijd (13.00 uur Nederlandse tijd) vindt de openingsceremonie plaats. Heel wat Heerhugowaardse sporters hebben zich voor het evenement geplaatst. Wij stellen ze graag nader aan jullie voor.

Het Nederlandse atletiek, de moeder aller sporten, zit de laatste jaren flink in de lift. Vooral op de (kortere) loopnummers en de werpnummers doen de Nederlandse atleten steeds vaker van zich spreken. Heerhugowaard wordt op de Olympische atletiekbaan vertegenwoordigd door Tony van Diepen en Jessica Schilder. De 25-jarige Van Diepen plaatste zich voor liefst drie onderdelen: individueel loopt hij de 800 meter en met de Nederlandse estafetteploeg start hij op de 4x400 meter en de 4x400 meter mixed. Met name op de 4x400 meter zou hij met Oranje hoge ogen kunnen gooien. Eerder dit jaar werd de Nederlandse ploeg, met Van Diepen als slotloper, namelijk Europees en wereldkampioen indoor. Hoe verhoudt de Nederlandse ploeg zich tot de sterke ploegen uit Noord-Amerika? 


Tony van Diepen is een belangrijke schakel in de estafetteploeg 4x400 meter. - Atletiekunie

Jessica Schilder woont weliswaar niet in Heerhugowaard, maar traint wel bij AV Hera onder de befaamde werpcoach Hans Arnhard, die haar de krachtige draaitechniek aanleerde. De 22-jarige atlete heeft de afgelopen twee jaar grote progressie gemaakt op het onderdeel kogelstoten. In maart werd ze op de EK indoor, haar eerste wedstrijd ‘tussen de grote vrouwen’, verrassend vierde. Op het NK eind juni overklaste ze met een nieuw persoonlijk record van 18,77 meter de concurrentie. Wie weet hoeveel er nog in het vat zit voor dit werptalent?

Handbal

De Nederlandse handbalvrouwen behoren al jaren tot de wereldtop en werden in december 2019 wereldkampioen door in een zinderende finale Spanje te verslaan. Het team is sterk Heerhugowaards getint, met keepster Tess Wester als een van de boegbeelden uit de ploeg en linkerhoekspeelster Bo van Wetering als een van de potentiële doelpuntenmakers. De derde Heerhugowaardse Oranjespeelster, Delaila Amega, moest noodgedwongen afhaken nadat ze opnieuw een zware knieblessure opliep. Het Olympische handbaltoernooi start zaterdag 24 juli; de finale vindt plaats op de slotdag van het evenement.


Handbalster Bo van Wetering hoopt vaak te kunnen scoren. - Handbal Inside

Voetbal

De vrouwenvoetbalploeg begint woensdag 21 juli al aan het Olympische toernooi, met een poulewedstrijd tegen Zambia. Aanvang 13.00 uur Nederlandse tijd. Zaterdag 24 juli is het sterke Brazilië de tegenstander en dinsdag 27 juli speelt Oranje de derde poulewedstrijd tegen China. Rots in de Nederlandse verdediging is de Heerhugowaardse Stefanie van der Gragt, die met de Oranjeleeuwinnen in 2017 de Europese titel won en twee jaar later tweede werd op het WK. Van der Gragt, die de week na de Spelen haar 29e verjaardag viert, begon haar loopbaan ooit bij Reiger Boys.

Paralympics

Ook op de Paralympische Spelen, die dinsdag 24 augustus start en duurt tot en met zondag 5 september, is Heerhugowaard vertegenwoordigd. Paratriatlete Margret IJdema plaatste zich na het roerige coronajaar, waarin amper wedstrijden plaats konden vinden, tóch voor de Paralympics. Laatbloeier IJdema (46) komt uit in de categorie PTWC H1 voor rolstoelatleten. Haar race bestaat uit 750 meter zwemmen, twintig kilometer handbiken en vijf kilometer wheelen. Gezien haar staat van dienst maakt IJdema serieuze kansen om haar ultieme droom - een Olympische medaille - waar te maken.


Margret IJdema krijgt haar wedstrijdpak voor de Paralympische Spelen uitgereikt. - Foto: Aangeleverd

Margret IJdema krijgt haar wedstrijdpak voor de Paralympische Spelen uitgereikt.
Handbalster Bo van Wetering hoopt vaak te kunnen scoren.
Tony van Diepen is een belangrijke schakel in de estafetteploeg 4x400 meter.