Smaakvolle start van Beemster Food Week

Algemeen
De wethouders Mario Hegger en Jos Dings hebben het eerste exemplaar van het kookboek Smaak zojuist van Annet Rijser gekregen.
De wethouders Mario Hegger en Jos Dings hebben het eerste exemplaar van het kookboek Smaak zojuist van Annet Rijser gekregen. ((Foto: Evert Ruis)

BEEMSTER/PURMEREND - Beemster + Purmerend #dat werkt werd donderdagavond 7 oktober nog eens extra bekrachtigd. Nu bij Wijnimport J. Bart in Fort Benoorden Purmerend. Hier waren tal van genodigden samengekomen voor de officiële opening van de Beemster Food Week en de lancering van het kookboek Smaak, een uniek initiatief van drie horeca-ondernemers op de Koemarkt dat onderweg naar het eindresultaat een sneeuwbaleffect teweeg bracht. Met als climax een kookboek waaraan ruim 41 horeca-ondernemingen uit Purmerend en Beemster hebben meegewerkt. 

Purmerend en Beemster hebben nu hun eigen Smaak

Marjolein de Reus (Kozee), Arwin Versteijne (BRASA Purmerend) en Sven Tishauser (Twaalf) hadden vorig jaar een plan, om naar het voorbeeld van Alkmaar een lokaal kookboek uit te brengen waarin horeca-ondernemers gevarieerde recepten tonen. Corona en lockdown waren nog in volle gang, maar het was duidelijk niet tegen muren gezegd. Het project werd steeds groter en grootser. In navolging van het drietal voegden Cynthia Schippers, Henry Wassink (vormgeving), Sandra van der Meulen (foto’s), Annet Rijser (voorwoord) en Daniëlle Woudstra (VISIT Beemster) zich pal achter het idee, werden steeds meer horeca-ondernemers enthousiast en zo kreeg Smaak steeds meer inhoudelijke smaak. Met als resultaat een prachtig, kleurrijk en barstensvol recepten bevattend boek. De wethouders Jos Dings en Mario Hegger kregen van Annet Rijser het eerste exemplaar uitgereikt.

Lokale producten

De presentatie van het boek viel samen met de opening van de Beemster Food Week, die vorig jaar ondanks corona voor het eerst en met succes werd gehouden. Tijdens de week, die niet geheel toevallig valt binnen de Dutch Food Week, is het vizier gericht op mooie lokale Beemster producten. Zo hebben de restaurants BRASA Purmerend, Twaalf, Kozee (in Purmerend), BRASA Beemster, De Kerckhaen en STOER (in Beemster) deze week mooie Beemster producten op de menukaart. En kunnen degenen die zich hebben opgegeven aanstaande zaterdag en zondag een tour maken langs bedrijven in de Beemster. Zij starten met een lege tas, maar deze wordt gedurende de tour langs de bedrijven zwaarder en voller. 

Jaap Bond, thans bestuurslid van Dutch Food Week, was naar het fort gekomen om de opening van de Beemster Food Week voor zijn rekening te nemen en daarnaast het belang van gezond eten uit te leggen en de succesvolle glastuinbouw in ons land aan te halen. “We zijn hier heel goed bezig”, aldus de man die 12 jaar gedeputeerde van Noord-Holland is geweest. Hij memoreerde verder aan het feit dat ons land met 80% uitvoer nog steeds het tweede exportland is.

Verbindingswinkel

Beide wethouders gingen onder leiding van Thierry van der Weiden kort in op de Economische Visie. In het verlengde hiervan mocht Astrid Francis uitleggen dat de droom van een winkeltje met Beemster producten in de binnenstad van Purmerend steeds meer werkelijkheid begint te worden. Het winkeltje moet ook gaan dienen als plek waar Beemster en Purmerend nog veel nadrukkelijker verbinden. Verder waren er presentaties van Robert Leever, strategisch adviseur van de gemeente Purmerend, over het belang van duurzaam (hout)bouwen en bracht Frans Konijn een enthousiast verhaal over zijn School voor Meubelmaken in de ‘Zuidoost’.

Wisselbokaal voor Bart

Tussen de bedrijven door kreeg een zichtbaar verraste Bart Kuipers van PurmerValley uit handen van Sanne Konijn van de gemeente Purmerend de ‘Dat werkt # wisselbokaal’. Dit vanwege zijn toegevoegde waarde voor verschillende sectoren, niet in de laatste plaats voor het onderwijs. 

Nog even terug naar het kookboek Smaak. Het is voor € 19,90 te koop bij boekhandel Het Leesteken, de VVV Museumwinkel en Primera. Met de kerstdagen in het vooruitzicht een leuk en bijzonder cadeau. En absoluut een aanradertje.

Een volkomen verraste Bart Kuipers krijgt van Sanne Konijn de Dat werkt # wisselbokaal.
Astrid Francis vertelt onder andere over de vorderingen met betrekking tot de winkel.
De opening van de Beemster Food Week werd verricht door Jaap Bond. Naast hem Daniëlle Woudstra van VISIT Beemster.