Het Edams Museum als decor voor kunstenaars

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Nicolaas van der Waay, Stijfkopje.)

EDAM - In het kader van EuroArt en Kunstmaand De Onthulling in Edam-Volendam schreef Julie Hengeveld, conservator van het Edams Museum, de paperback “Het Edams Museum als decor voor kunstenaars (1895-1914)”. 

Van oudsher is bekend dat Volendam de plek was voor beroemde en minder beroemde kunstenaars om zich al dan niet tijdelijk te vestigen. Toch deden kunstenaars ook wel degelijk het prachtige Edams Museum aan, dat is te zien aan de kunstwerken, genoemd en afgebeeld in het boek van Hengeveld“Er werd eind negentiende eeuw wel geklaagd door Edammers dat Volendam de naam had van kunstenaarskolonie en dat Edam een beetje het ondergeschoven kindje was...” Maar kunstenaars die in Volendam verbleven kwamen uiteraard ook in Edam terecht, waar zij stadsgezichten maakten. Zij konden ook werken, bij de zogenaamde ‘Kunstbakker’ Herman Beek, in het centrum van Edam. In 1895 opende tegenover de Kunstbakker het Edams Museum, net als de Kunstbakker in ‘historiserende stijl’. “Dat kunstenaars ook het Edams Museum gebruikten als decor, waarin modellen in Volendammer klederdracht poseerden, zien we terug op schilderijen die in de publicatie zijn afgebeeld”, vertelt Hengeveld.

Van der Waay

 In het boek geeft de conservator van het Edams Museum o.a. aandacht aan het schilderij ‘Slecht Gehumeurd’ van Nicolaas van der Waay, dat in het kader van Euro Art en kunstmaand De Onthulling in bruikleen is gegeven. (Nicolaas van der Waay is voornamelijk bekend van het beschilderen van de Gouden Koets.) In het schilderij zien we dat het meisje in de deuropening staat die leidt naar de achterplaats van het Edams Museum. Links achter het meisje is een gang te zien met een halfronde deuropening met daarachter een wenteltrap. De glas-in-loodramen van de begane grond reflecteren het zonlicht en de huizen aan de Grote Kerkstraat en de Breestraat. Van dezelfde kunstenaar vinden we het schilderij ‘Stijfkopje’ in de publicatie: het meisje en de vrouw dragen dezelfde kleding als in ‘Slecht gehumeurd’. Links achter Stijfkopje -het kleine gehumeurde meisje-, ligt een popje. Het popje en het meisje zien we terug in het schilderij ‘Kinderlijke beschroomdheid’, ook van de hand van Van der Waay. De kunstenaar kwam graag naar het Edams Museum. Hij keerde van alle kunstenaars het vaakst terug naar het museum om er te werken. Niet minder dan dertien werken van zijn hand laten het interieur van het Edams Museum zien. 

Nieuwsgierig?

Nieuwsgierig naar de andere kunstenaars die het Edams Museum als decor gebruikten voor hun werk? De paperback van Hengeveld is verkrijgbaar via Boekwinkel ‘t Pakhuys, Lingerzijde 8,Edam en online via Mijnbestseller.nl. Het Edams Museum Het Coopmanshuys, Damplein 8, is geopend van di t/m zo van 10.00 uur tot 16.30 uur.


Afbeelding