Gastvrouw bij Huis aan het Water: “Alles behalve een droevige bedoening”

Algemeen
Coördinator Vera Tielrooij me twee gastvrouwen van Huis aan het water.
Coördinator Vera Tielrooij me twee gastvrouwen van Huis aan het water. (Foto: Evert Ruis)

KATWOUDE – Huis aan het Water in Katwoude is op zoek naar nieuwe gastheren en gastvrouwen die het team kunnen komen versterken. Nu de samenleving weer open gaat na corona kunnen ook de meeste activiteiten in het Huis aan het Water, bestemd voor mensen met kanker, weer van start gaan. “We hebben uiteraard nog geen huiskamer vol, en de 1,5 meter wordt gewaarborgd, maar er kan veel meer en dat is prettig”, aldus coördinator gastvrouwen en gastheren Vera Tielrooij.

Gastvrouwen en gastheren gezocht 

De functie van gastheer of gastvrouw is op vrijwillige basis en je wordt wekelijks of tweewekelijks een dagdeel ingezet in het huis. “Een functie als gastvrouw is meer dan koffieschenken en gezellig kletsen alleen”, zegt Vera Tielrooij, al jarenlang coördinator gastheren en gastvrouwen bij Huis aan het Water. Toen zij met pensioen ging kwam ze daar terecht en is niet meer weg gegaan. “De sfeer is hier altijd heel goed. Je zou het niet denken omdat we hier met de heftigheid van kanker te maken hebben, maar het is absoluut geen droevige bedoening!”

Luisterend oor

Gastvrouwen bij Huis aan het Water hebben allemaal een luisterend oor, kunnen eigen problemen even opzij zetten als ze in het huis zijn en hebben een signalerende functie. Tielrooij: “Het is fijn als een gastvrouw of gastheer ziet wat er moet gebeuren in de huiskamer.” Dat gaat van gesprekken voeren over chemo tot aan koetjes en kalfjes en alles wat daar tussenin zit, maar ook de handen laten wapperen als het nodig is, de huiskamer op orde houden en het belangrijkste; zorgen voor een goede sfeer en signaleren. “Met signaleren bedoelen wij dat er wordt opgemerkt wat de bezoeker van het huis nodig heeft. Alleen een wekelijks praatje en meedoen aan de yogales? Of is er toch meer hulp nodig in de vorm van extra gesprekken met therapeuten of andere hulpverleners?”

Dankbaar werk 

Marianne Harmsen werkt al sinds 2014 bij Huis aan het Water als gastvrouw. “In 2013 werd ik zelf getroffen door kanker. Ik kwam bij Huis aan het Water terecht om te revalideren in de oncologie fitnessgroep. Dat ging op een fijne manier. Nadat ik hersteld was ben ik gevraagd door een andere gastvrouw of het werk niet iets voor mij was. Ik vind het heel fijn en dankbaar werk om mij in te zetten voor Huis aan het Water. Je wordt als nieuwe gastvrouw of gastheer niet in het diepe gegooid want je krijgt een 3 daagse cursus via de branchevereniging IPSO waar je leert hoe je de gesprekken op een goede manier aan gaat, hoe je het beste om kan gaan met de emoties en het verdriet en er worden ook tips gegeven zodat je het verdriet niet mee naar huis neemt. Een eigenschap die nieuwe gastvrouwen of heren moeten bezitten is empathisch vermogen. Dat heb je hier echt wel nodig”, aldus Harmsen.De vrijwilligers vinden veel voldoening in hun werk

Tielrooij: “De gastvrouwen en enkele gastheren die hier nu werken vinden veel voldoening in het werk. Vaak zijn mensen echt een lange tijd actief hier en stoppen ze pas met het vrijwilligerswerk als ze een andere taak hebben (bijvoorbeeld zorg voor een zieke partner) die niet meer te combineren is met het werk. Het klimaat in het huis is gewoon heel erg fijn. Dat is ook belangrijk want we hebben een belangrijke, mooie en dankbare taak!” Gastvrouw of gastheer worden? Of eerst meer info? Bel vrijblijvend met Huis aan het Water via tel: 0299-742790 of stuur een mail naar info@stichtinghuisaanhetwater.nl