Oma’s for Future: Samen leven in een landschap

Algemeen
Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

Ik bel aan. Niemand thuis?  Op mijn mobiel een appje van Loes: ik ga nog even 5 minuten met de hond, tuin- en keukendeur staan open. Heerlijk informeel en relaxed gaan we het interview in. In de hoek van de woonkamer hangt een klimrek aan het plafond. “Met corona hadden we de pingpongtafel beneden, gezellig”, vertelt ze. 

Loes is consultant, heeft eigen adviesbureau `About`.  Zij brengt voor bedrijven en organisaties alle belanghebbenden in kaart.  Iets wat zij heel belangrijk en ook boeiend vindt; kijken wie er allemaal meespelen en ervoor zorgen dat eenieders stem gehoord wordt. Dit is niet alleen werk, zij wil ook zo leven. 

Zij werkt mee aan talrijke lokale initiatieven, duurzame projecten met gelijktijdig ook een sociale impact. Bijvoorbeeld Zon op Waterland, hier stellen boeren hun daken ter beschikking aan particulieren voor duurzame energie of zij lenen land uit voor de schooltuin, of het organiseren van appelsap maken van alle appelbomen in het dorp, waarvan anders niemand oogst. “Heerlijk, met de mensen uit je dorp om tafel, eerst je naaste vrienden in Broeklab, nu is de groep veel groter. Je moet kijken waar de energie en het enthousiasme zitten in een idee”, vertelt Loes. 

Kijk waar energie zit in een idee.

“Daar moet je achteraan, dan loopt het.” Thuis gaat het er zo duurzaam mogelijk aan toe en de bekende knelpunten zijn onder controle. Naar haar smaak zitten de kledingkasten nog een beetje te vol, de CO2 uitstoot van de kledingindustrie is immers niet gering. Maar ook hier komt langzaamaan verandering in, vintagekleding wordt hip bij de drie meiden en ja een Zara shirtje mag ook weleens... Alles groen en dan heel streng zijn vindt Loes bij de opvoeding van je kinderen zeker geen optie, kinderen ontdekken nog van alles. 

Gezien de klimaatveranderingen maakt Loes zich soms zorgen om de toekomst van de kids, maar ze heeft ook het vertrouwen dat zij ermee zullen kunnen dealen. Loes zet zich ervoor in dat haar kinderen vanaf jonge leeftijd de kans krijgen een brede kijk op de maatschappij te ontwikkelen, ook met bijvoorbeeld het nieuwste project `Kijk waar je leeft`. Gepland zijn excursies met de basisschool naar o.a. de boer en het het waterschap. De kinderen groeien op met water, in een landschap met boeren. “Laat ze zien en begrijpen wat dit betekent, laat ze wortelen!”, aldus Loes. Bijna een ode aan Waterland...

Bekijk de website van de Oma’s op waterland.omasforfuture.eu