100e editie van Monnickendam Plus

Algemeen
Een kijkje in het tijdschrift van de 100e editie van Monnickendam Plus!
Een kijkje in het tijdschrift van de 100e editie van Monnickendam Plus! (Foto: aangeleverd)

MONNICKENDAM - Vrijwilligers van de Stichting Gecoördineerd Ouderenwerk Monnickendam brengen deze maand de 100e editie van Monnickendam Plus rond. Monnickendam Plus is het magazine voor thuiswonende senioren van 65 jaar en ouder. Het blad voorziet de ouderen in Monnickendam en Katwoude sinds de jaren ’80 – naast wat vertier en afleiding - van allerlei nieuws en tips die het thuis wonen vergemakkelijken. 

De Stichting Gecoördineerd Ouderwerk Monnickendam en Katwoude (SGOM) gaf in de beginjaren tachtig jaarlijks een blad uit dat toen nog “Met elkaar” heette. Hierin stonden de activiteiten van de SGOM genoemd. Na enkele jaren besloot het toenmalige bestuur met een vernieuwde redactie, om het blad in het vervolg drie maal per jaar uit te geven en om er meer inhoudelijke artikelen in te plaatsen. Een prijsvraag onder de lezers leverde een nieuwe naam en een nieuw logo op: “’t Herfstblad” was geboren! Bij de start werd het blad verspreid onder de 60-jarigen van Monnickendam en Katwoude, later is de leeftijd verhoogd naar 65 jaar en ouder. 

Het blad werd lange tijd geheel getypt door een vrijwilliger en voorzien van tekeningen. Foto’s konden indertijd niet worden geplaatst. Daarna werd het bladzijde voor bladzijde gestencild, de gestencilde bladzijden werden gesorteerd en door vrijwilligers ‘geraapt’. Toen er een grote kopieermachine beschikbaar kwam werden de getypte vellen gekopiëerd. Daarna werd de rugzijde geniet en de bladen werden geteld voor de diverse bezorgers. Wat een werk! Hier waren zo’n 12 vrijwiligers enkele dagen mee aan de gang. 

In het voorjaar van 2012 is het blad een modernere uitstraling en een nieuwe naam te geven: Monnickendam Plus. Vanaf dat moment kreeg de inhoud een strakkere vorm met een vast kolommenstramien en werd het magazine op glanzend papier en in kleur gedrukt. De stichting is uiteraard trots op deze mooie uitgave, die in deze vorm uniek is in de regio. 

Wat al die jaren hetzelfde is gebleven, is dat het blad door vrijwilligers wordt rondgebracht. De oplage bij de start in de jaren tachtig betrof zo’n 900 exemplaren. Nu wordt deze 100e jubileum-editie van Monnickendam Plus op ongeveer 1850 adressen in Monnickendam en Katwoude in de bus gestopt.

Afbeelding