Uitreiking telescoop Don Bosco college

Algemeen
Jan Ruers rijkt telescoop uit aan Don Bosco college.
Jan Ruers rijkt telescoop uit aan Don Bosco college. (Foto: aangeleverd)

VOLENDAM - Bij Volkssterrenwacht Orion in het Noordhollandse Bovenkarspel is 14 september jl. tijdens een feestelijke besloten bijeenkomst een telescoop uitgereikt aan het Don Bosco college uit Volendam. Deze telescoop werd beschikbaar gesteld door het project SSVI. De telescoop gaat gebruikt worden bij de lessen sterrenkunde.

Deze school komt jaarlijks met een groep leerlingen naar Volkssterrenwacht Orion voor een rondleiding onder leiding van een enthousiaste leerkracht van deze school.

Uitreiking

De telescoop werd uitgereikt door de secretaris van Orion Jan Ruers in het bijzijn van de leerkracht Kim Blankendaal, docent natuurkunde, scheikunde en NLT (natuur, leven en technologie), dhr. Guijt, docent Natuur, Leven en Technologie en de heer Rollingswier, conrector, allen van het Don Bosco college (scholengemeenschap met drie voor VMBO, HAVO en VWO) uit Volendam.

Tekst gaat verder onder foto


Rondleiding

Op deze avond kregen leerlingen van deze school klas VWO6 voorafgaand aan de uitreiking een rondleiding door de sterrenwacht door de enthousiaste vrijwilligers van Orion. Als afsluiting van deze feestelijke avond werd er genoten van een consumptie met taart.

Sterren Schitteren Voor Iedereen

Volkssterrenwacht Orion in Bovenkarspel werkt al jaren mee aan het project “Sterren Schitteren Voor Iedereen”, een initiatief van Jean Pierre Grootaerd van de Universiteit van Gent.

Tekst gaat verder onder foto


Telescopen donaties

Jean Pierre Grootaerd is de initiatiefnemer en motor van dit project. Firma Bresser uit Duitsland sponsort jaarlijks telescopen voor dit project; de laatste jaren ook speciale camera’s, die achter de telescoop te plaatsen zijn om foto’s mee te maken van onder andere de maan, planeet Jupiter en zijn maantjes en planeet Saturnus. Deze telescopen staan nu al in 156 landen wereldwijd bij diverse scholen. 

Vereniging Orion heeft de afgelopen jaren inmiddels al 4 telescopen geschonken aan basisscholen in regio West- Friesland (Noord-Holland).

Het doel van dit project is jeugd de kans te bieden om naar het heelal te kijken en hierin zelfs onderwijs te krijgen. In het heelal gebeurt van alles zoals het reizen naar de maan en in de nabij toekomst naar de planeet Mars. Ook wordt er geleerd om met een computer om te gaan en met name om foto’s van o.a. de maan te maken via de telescoop.