Oma’s for Future

“Tweedehands ietsje wennen!”

Algemeen
Rommelmarkt in de Broekerkerk.
Rommelmarkt in de Broekerkerk. (Foto: aangeleverd)

Gabi Both (65) is een van de Oma’s for Future Waterland en lid van de klimaatcoalitie Waterland. Deze groepen maken zich zorgen over de toekomst van hun kinderen. Oma’s en de klimaatcoalitie willen bewustwording versterken rondom het thema klimaatverandering. Gabi schrijft de komende periode klimaatverhalen uit Waterland voor Ons Streekblad en Rodi.nl 

U herinnert het zich misschien, vier weken geleden schreef ik al over mijn lichte aarzeling wat betreft tweedehands kleding en over mijn duurzame vriendin Pauline, die een totaal andere aanpak dan ik bezigt: niks nieuws meer kopen! Nu, ik had een gemeenschappelijk shoppinguitje in de kringloopsfeer tegoed, afgelopen zaterdag grepen we onze kans: gezamenlijk naar de rommelmarkt in de Broeker kerk.

Wauw, er past echt niks meer in, tjokvol is de kerk! Van alles is te koop, van opblaaskano tot miniatuurtje, van gereedschap tot kleding, we werken ons stug door het geweldige aanbod. Het is superdruk, het lijkt wel alsof heel Broek aanwezig is, zoveel bekenden die we tegenkomen. We scoren kinderkleding bij het buurmeisje Famke, een mooie zomerjurk bij ouderling Annie, glazen bij Riet, 89 jaar en zo de oudste van de verkoopsters! 

Appeltaart in de kerk

Even een pauze met koffie en appeltaart, super catering door Marieke en Wouter! Ook koster Kees schuift aan, hij heeft net de vrijwilligers met eten en drinken verzorgd. De rommelmarkt bestaat al meer dan 45 jaar, begonnen door de Oranjevereniging op de markt tijdens de Broekerfeestweek, horen we. De Broekers konden het gehele jaar door spullen naar de boerderij van Reijnders, later Spaans brengen. Nu nog gaan boeken en LP’s naar Marion. 

Ik vind de rommelmarkt in Broek steeds leuker.

Na de restauratie verhuisde de rommelmarkt naar de kerk. Wat een geweldige organisatie, meer dan 30 vrijwilligers hebben de handen uit de mouwen gestoken, al vanaf maandag. De Broekers hebben hun zolders opgeruimd, woensdag was de kerk al vol, vertelt Kees. Alles wat nu niet wordt verkocht en in prima staat is gaat naar goede doelen. En het is hard werken, morgenochtend moet de kerk weer spic en span zijn voor de kerkdienst, en ‘s middags is er alweer een concert. Maar zegt Kees: “ Je doet het met zijn allen, het is reuze gezellig, en het levert veel op voor het restauratiefonds!”

Hergebruik

Nu nog naar de boeken, even kijken wat Nel en Annet in de aanbieding hebben. Ik neus nog even door de LP’s. Ik vind de rommelmarkt steeds leuker. Fantastisch om zoveel inzet en ook interesse voor hergebruik van alle soorten goederen te zien! Iets wat we in deze tijden erg beginnen te waarderen, tijden waarin we onze productie hoognodig omlaag moeten schroeven ten behoeve van de klimaatbescherming, en als het dan ook nog zo gezellig kan, graag weer!

zie ook waterland.omasforfuture.eu