Jongerenbijeenkomst Waterland: “Hoezo bepalen ouderen alles voor ons?”

Algemeen
Jelmer en Symen.
Jelmer en Symen. (Foto: aangeleverd)

MONNICKENDAM - Jongeren van Waterland opgelet! De gemeenteraadsverkiezingen komen eraan volgend jaar. “Een thema dat nogal vaak door ouderen wordt gedomineerd. Maar waarom bepalen ouderen alles voor ons?”, vragen Jelmer Stolk (24) en Symen Steege (15) zich af.  De twee organiseren daarom vrijdag 22 oktober een jongerenbijeenkomst in De Bolder in Monnickendam. Inloop vanaf 19.00 uur. Aanvang: 19.30 uur. Locatie: Spil 1.  “We willen graag dat zoveel mogelijk middelbare scholieren zich aanmelden om met ons te brainstormen over de toekomst van Waterland. Thema’s waar we het onder andere over  gaan hebben zijn; zorg, creativiteit en duurzaamheid”, aldus Symen. 

Door Shelley Zuizewind

Het idee voor zo’n dergelijke avond is al enige tijd geleden ontstaan omdat Jelmer en Symen, maar ook andere jongeren, vinden dat er te weinig georganiseerd wordt voor deze doelgroep. En dat ze als jongere te weinig worden gehoord. “Natuurlijk zijn er wel wat dingen voor jongeren in Waterland. Maar vooral op het gebied van sport en creativiteit vinden veel jongeren dat het beter kan. Er zou bijvoorbeeld een skatebaan aangelegd kunnen worden en de creativiteit van jongeren zou meer gestimuleerd moeten worden. Bijvoorbeeld door het geven van creatieve workshops”, vertelt Symen.

Vooral op gebied van sport en creativiteit kan het beter worden georganiseerd

Brainstormen 

“Maar dit soort onderwerpen zijn nu precies de thema’s waar we over willen brainstormen met andere jongeren. Het heeft zeker nut want Jelmer en ik schrijven alle ideeën op en gaan ervoor zorgen dat deze bij de juiste personen, in bijvoorbeeld de gemeenteraad, terecht komen”, aldus Symen. Hij vindt het als jongere belangrijk om gehoord te worden en aanbevelingen te doen aan de ouderen die het voor het zeggen hebben. 

IJs breken

“Om tijdens de avond de jongeren wat op weg te helpen zullen we eerst een soort spel doen om het ijs een beetje te breken. We stellen wat vragen over wie ze zijn, waar ze vandaan komen enzovoorts. Ook zullen we de jongeren helpen met thema’s en stellingen. We vragen bijvoorbeeld hoe ze het zouden vinden om een groot podium te laten bouwen bij het Galgeriet dat gebruikt kan worden voor theater, kunst en creativiteit. De scholieren kunnen hierover dan in discussie met elkaar. Natuurlijk helpen wij ze als ze dit lastig vinden of bijvoorbeeld niet zo goed durven.”

Wij zullen fungeren als verbinder tussen de jongeren en de politiek

Belangrijk

Symen en Jelmer verwachten een mooie groep met scholieren die vrijdagavond anderhalf uur van hun vrije avond wil opofferen om mee te praten en te brainstormen over de toekomst van waterland. “Ik vind het ontzettend belangrijk om mee te kunnen praten met de lokale vertegenwoordigers over de toekomst van Waterland. Jelmer en ik zullen ook na deze avond fungeren als verbinder tussen bijvoorbeeld de politiek en de jongeren. Wij zullen op diverse manieren proberen om de doelen, wensen en ambities te laten horen aan de gemeenteraad en de lokale vertegenwoordigers.”

Studentenavond 

5 november is er nog een tweede bijeenkomst in de Bolder die studenten moet aantrekken. “Dan zullen de thema’s ook anders zijn, thema’s die passen bij de levensfase van studenten. Ik heb daar gelukkig nog niet mee te maken als vijftienjarige maar je kunt je voorstellen dat de thema’s als wonen, duurzaamheid en werkgelegenheid voorbij komen deze avond.”

Scholieren die meer info willen en/of zich willen aanmelden, kunnen mailen naar symenmaakttv@gmail.com