‘Op maandagochtend steevast wandelen’

Algemeen
Conditie opbouwen en lotgenotencontact gaan hand in hand bij wandelgroep Huis aan het Water
Conditie opbouwen en lotgenotencontact gaan hand in hand bij wandelgroep Huis aan het Water ((Foto: aangeleverd))

KATWOUDE -  Beweging is goed voor lichaam en geest. Bij Huis aan het Water in Katwoude is het op maandagochtend steevast tijd voor de wandelgroep. Onder de bezielende leiding van betrokken vrijwilligers kunnen wandelaars deelnemen aan een wandeling waarbij niet alleen het fysieke aspect centraal staat, maar ook zeker het sociale. “Beweging is enorm belangrijk, maar het is de combinatie van beweging, frisse lucht, conditie opbouwen, weer een beetje vertrouwen krijgen in het eigen lichaam en sociale contacten opdoen. De deelnemers vormen een hechte groep die tegelijkertijd absoluut niet gesloten is. Nieuwkomers voelen zich welkom en worden snel opgenomen in de groep”,  zo laat vrijwilliger Marten Horjus weten. 

Conditie opbouwen en lotgenotencontact gaan hand in hand bij wandelgroep Huis aan het Water

Horjus zet zich al zes jaar actief in voor Stichting Huis aan het Water, een stichting die opvang en ondersteuning biedt aan mensen met kanker om zoveel mogelijk weer de regie over hun eigen leven te krijgen. De wandelgroep komt op maandagochtend om 9.30 uur bijeen in Huis aan het Water aan Hoogedijk 7A/7B in Katwoude. Tijdens de inloop wordt er gezamenlijk een kop koffie gedronken en om 10.00 uur wordt er besloten waar er wordt gewandeld. Rekening houdend met de conditie van de deelnemers en de weersomstandigheden.

Steegjes en flora en fauna

“We wandelen gemiddeld 4 kilometer. In de loop der jaren is er een rijke variatie aan wandelingen ontstaan, zoals een bloemenwandeling (Volgermeer in juni), vogels kijken (Krooneenden eind september), de Volendammer kermis (eind augustus), de steegjeswandeling op Marken, een feestelijke vaartocht per luxe jacht naar de vuurtoren van Marken en ga zo maar door. Naast louter wandelen is er ruimschoots aandacht voor flora en fauna en de geschiedenis van oude stadjes”,  aldus Horjus.

Van de vloer

Er wordt meestal twee-aan-twee gewandeld. Horjus: “De deelnemers wisselen enorm veel uit: van hun ziektegeschiedenis of -verloop tot rouwverwerking. En bouwen zodoende een sterke band op met elkaar. Er is geen thema of gespreksstructuur tijdens de wandeling. In mijn beleving is dat een sterk punt van de groep: de deelnemers doen het zelf. Soms gaat het natuurlijk door omstandigheden wel bij iedereen over een bepaald onderwerp; als iemand blij of niet-blij nieuws heeft, of als er een nieuwe deelnemer is. De afspraak is er expliciet met de bestaande deelnemers dat er mensen kunnen (en juist moeten kunnen) komen met ernstige problemen; die thuis even van de vloer moeten.”

Meer info? www.stichtinghuisaanhetwater.nl of via tel. 0299-742790.