Oma’s for Future

Oma-meeting in de Taunus

Algemeen
Oma meeting in de Taunus, nabij Frankfurt.
Oma meeting in de Taunus, nabij Frankfurt. (Foto: Annika Wiese)

Gabi Both (65) is een van de Oma’s for Future Waterland en lid van de klimaatcoalitie Waterland. Deze groepen maken zich zorgen over de toekomst van hun kinderen. Oma’s en de klimaatcoalitie willen bewustwording versterken rondom het thema klimaatverandering. Gabi schrijft klimaatverhalen uit Waterland voor Ons Streekblad en Rodi.nl   

We hebben net al onze activiteiten rond de klimaattop in Glasgow afgerond en nu reizen we voor het volgende evenement richting oosten; naar de Taunus, een mooi golvend natuurgebied bij Frankfurt. 

Vanuit Nederland, Duitsland en Oostenrijk worden de dames en heren (ja, ook opa’s doen gelukkig mee) verwacht. Covid maakt de zaak niet eenvoudiger maar met 3G op zak is iedereen welkom. Een weekend lang overleggen de 50-plussers samen hoe wij onze inzet voor het klimaat efficiënt verder vorm kunnen geven. We kennen elkaar al van diverse zoommeetings. Fantastisch om elkaar eens ‘live’ te zien.  ”Ah, Katharina uit Berlijn...” Zo word ik begroet. “Nee”, corrigeert Reni uit Regensburg snel; dezelfde haarkleur en coupe, maar nu even geen bril op. Dat is Gabi uit Amsterdam.”  Hilarisch, we maken  dus ‘opnieuw’ kennis. 

Open Space

We werken het weekend volgens de methode ‘Open Space’,  dat beteken dat wij zelf het programma invullen. Mmm denk ik, of dat zo lukt?  ”Ja”, zegt Conny uit Regensburg, `gaat goed, ik ken de methode!’ Iedereen wordt uitgenodigd haar/zijn inhoudelijke ideeën/wensen op grote vellen papier te zetten en `oh wonderbaarlijk` daaruit ontstaan hele concrete workshops. 

Hoe mensen beter bereiken en hun gedrag veranderen?

Het gaat om de inhoud: hoe kunnen we de toekomst positief benaderen, erg belangrijk lijkt me bij al die onheilstijdingen over het klimaat, hoe kunnen we de mensen beter bereiken en verleiden hun gedrag te veranderen? Maar ook organisatorische aspecten komen aan de orde. Ik benijd onze coach niet, zondagochtend moet hij voor een samenvatting van al die input zorgen, maar dat lukt!  Natuurlijk hebben we niet alleen gewerkt, een teamspelletje op de eerste avond, de stemming leek een beetje op een bonte avond in een jeugdherberg al was een ieder wel dik boven de 50, en een wijnproeverij op de tweede avond zorgen voor veel vermaak. Slaap te kort, maar dat halen we wel weer in. 

Actieve oma’s

Het weekend is binnen een mum van tijd voorbij. Het is geweldig te weten dat op zoveel plekken oma’s, opa’s, tantes, ooms, ja überhaupt 50-plussers zich voor het klimaat, voor de toekomst van de kinderen engageren. Gesterkt gaan we weer naar huis. In Berlijn, Wenen, Amsterdam, München, Steiermark, overal zijn actieve oma`s en opa`s, ook in Waterland, dat weet ik. Doe je mee? 

Reageren kan via waterland@omasforfuture.eu