Zen op de SUP door Westzaner polder

Uitgaan
Op de SUP door de Westzaner polder!
Op de SUP door de Westzaner polder! (Foto: aangeleverd)

WESTZAAN – “Tijdens het schaatsen zeiden we nog tegen elkaar ‘De Westzaner polder is toch een prachtig natuurgebied waar we zuinig op moeten zijn’. Niet voor niets is het uitgeroepen tot Natura 2000 gebied. Een paar weken later kwamen we op het idee voor SUPFUN Zaanstad. Een prachtige manier om mensen kennis te laten maken met de Europese topnatuur gewoon in Westzaan”, vertelt Dieuwke Groot. Samen met Thijs Koelemeijer is de ‘geboren en getogen boerendochter’ haar bedrijf begonnen in de verhuur van sup-boarden.

Marketing Zaanstreek promoot op de website www.zaans.nl/zien-en-doen/varen om de Zaanstreek te verkennen vanaf het water en geeft tips. Vanaf het water beleef je de verhalen over het rijke verleden van de streek. Van prachtige pakhuizen, oude fabrieken tot molens op de Zaanoevers. En unieke flora en fauna in de veenweidegebieden. Om dat te doen via de SUP is een leuke én sportieve ervaring.

Peddelsurfen

Suppen staat voor Stand up paddle surfing (ook wel suppen of peddelsurfen). Het is een vorm van golfsurfen op een surfplank met een lengte van minimaal drie meter en een peddel. Kenmerk van de surfplank is de grote stabiliteit.

Ongecompliceerd

“De doelgroep is heel breed. Zo hadden we laatst nog iemand van 72 jaar. Die koos er voor om te suppen met een kajakzitje. Want dat kan ook: zittend peddelen”, licht Dieuwke toe. 

‘Combinatie van peddelen door veenweidegebied en kabbelende geluid van de SUP zorgt voor totale ontspanning’

“Wat mij opvalt en wat alle mensen gemeen hebben die tot nu toe komen suppen; ze zijn stuk voor stuk ongecompliceerd. Ze staan open voor een nieuwe ervaring. En als ze onverhoopt een regenbui op hun kop krijgen, dan komen ze evengoed ontzettend enthousiast terug.”

Mooie aanvulling

Dieuwke en Thijs hebben SUPFUN Zaanstad opgezet al hobby naast hun baan in de IT en civiele techniek. Ondanks dat ze pas zijn begonnen met hun onderneming, spreken van een goede aanloop. 

“Er is niet zoveel te doen in ons dorp en blijkbaar vormt onze activiteit een mooie aanvulling. De mensen reageren enthousiast ‘Westzaan wordt steeds leuker’. Vanaf de kant ziet het er misschien lastig uit, maar in de praktijk is suppen best laagdrempelig. Leren suppen is niet moeilijk. We horen vaak eerst ‘durf ik dat wel?’ Maar het is al snel ’ik kan het gewoon!”

‘Vakantiegevoel’

SUPFUN Zaanstad heeft twaalf brede, stabiele boards. “We geven altijd instructie voor wie het suppen nog niet beheerst. Zo leer je vanaf de kikkerhouding te staan op het board en vervolgens peddelen. Daarbij maak je het zo zwaar als je zelf wil. Vaak komen mensen helemaal zen terug. We horen ook ‘het geeft een vakantiegevoel’. De combinatie van rustig peddelen door de prachtige flora en fauna van het veenweidegebied en het bijzondere, kabbelende geluid van het board zorgt voor totale ontspanning. Suppen is bovendien heel gezond en zorgt voor de aanmaak van endorfine, het ‘gelukshormoon’.”

Ook kinderfeestjes (vanaf een jaar of tien) en vrijgezellen feestjes worden op de sup gevierd.

Routes 

Er zijn meer dan tien routes uitgezet. Deze variëren van 3,5 km tot 11 km (onder meer het ultieme ‘rondje Westzaan’). Voor een gemiddeld rondje ben je ongeveer twee uur onderweg. Een rondje Westzaan is al snel vier uur. Je kunt natuurlijk ook een uurtje suppen als je het eerst even wilt proberen.

Voor wie liever zit op een SUP is het mogelijk om te kajakken met een zitje en bijbehorende peddel. 

Verdwalen onmogelijk

Dieuwke en Thijs hebben het hun klanten makkelijk gemaakt en geven ze gesealde routes mee. Via QR-codes die werken via Google Maps is verdwalen onmogelijk. Je krijgt gratis waterdichte tasjes mee en waterdichte hoesjes voor de telefoon.

Kijk voor een impressie van suppen door de polder ook op: https://youtu.be/XLx4o6i1VuY Zie voor meer informatie: www.supfun.nl  Meer vertier op het water is te vinden op https://www.zaans.nl/zien-en-doen/varen

Afbeelding
Dieuwke en Thijs hebben twaalf sup's in de verhuur.
In rustig kabbelend water varen langs de Zaanse molens in de polder...