Gerda Roos: ‘Mijn leraar zei al, jij moet schrijfster worden’

Algemeen
Een van de tekeningen die de man van Gerda maakte.
Een van de tekeningen die de man van Gerda maakte. (Foto: aangeleverd)

WORMERVEER - “Toen ik dertien was, ging ik naar de huishoudschool en zei mijn leraar Nederlandse taal ‘jij moet schrijfster worden. Wat heb jij een fantasie.’ Toen ik zestien werd heb ik een verhaal geschreven over een meisje dat naar een andere planeet werd ontvoerd en daar allemaal avonturen beleefde. Zo kwam het idee om mijn nieuwe kinderboek over Rada het Draakje te schrijven”, vertelt Gerda Roos uit Wormerveer. Het Zaans Stadsblad mag drie exemplaren weggeven.

Volg ons op Facebook en maak kans op Rada het Draakje

Het boek is gemaakt voor de doelgroep kinderen tussen de vier en negen jaar. Haar man Jacob Roos maakte de grappige tekeningen die doen denken aan de tekenstijl van de Kuifje albums. De zogenaamde ‘klare lijn’.

Gerda Roos: “Ik liep al langere tijd rond in m’n hoofd met het verhaal van Rada het draakje, maar het kwam er maar niet van om uit te werken. Totdat ik ziek werd en de tijd vond om het te schrijven. Een proces van drie jaar.”

Inspiratie

De inspiratie voor het verhaal komt vanaf de beste plek om een uniek boek te maken: de eigen creativiteit. “Vroeger verzon ik allemaal verhaaltjes waar ik altijd de hoofdrol in speelde. Zo maakte ik al hele leuke verhaaltjes. Later vond ik dichten ook heel leuk. Maar mijn voorkeur gaat toch uit naar boeken schrijven voor kinderen”, licht de schrijfster toe.

Het verhaal

Rada het Draakje gaat over een draakje dat naar de aarde toe komt omdat hij op zijn eigen planeet gepest wordt omdat hij geen vuur kan spuwen maar bloemetjes.  Hij ontmoet twee kinderen die op dezelfde datum jarig zijn, maar geen tweeling zijn. Het zijn wel broer en zus. Daarmee beleeft hij avonturen en haalt kattekwaad uit. Het speelt zich het meeste af in de Zaanstreek. Maar ook in de Efteling waar hij ook een kijkje neemt. Tot hij opeens tot de ontdekking komt dat hij vuur kan spuwen en wil hij graag weer naar zijn eigen planeet. “De eerste reacties die ik hoor zijn heel positief. Het boek wordt echt leuk gevonden. Het is voor mij een stimulans te gaan werken aan een ander kinderboek”, vertelt Gerda.

Facebookactie

Het Zaans Stadsblad mag drie exemplaren weggeven. Ga naar onze Facebookpagina RodiZaanstad like en volg ons. We verloten het jeugdboek onder de nieuwe volgers. Over deze actie is geen correspondentie mogelijk. Winnaars worden persoonlijk op de hoogte gebracht. 

Rada het Draakje heeft als ISBN 978-94-643-1461-8, telt 60 pagina’s en kost € 16,50 en is op www.boekscout.nl verkrijgbaar.

De omslag van het jeugdboek.