Zesde plek voor Zv de Zaan keepster Britt van den Dobbelsteen op WK waterpolo

Algemeen
In de kwartfinale moesten de Nederlandse waterpolodames een onverwachte 12-13 nederlaag slikken tegen Hongarije.
In de kwartfinale moesten de Nederlandse waterpolodames een onverwachte 12-13 nederlaag slikken tegen Hongarije. (Foto: aangeleverd)

NETYANA/ZAANDAM - Een tegenvallende zesde plek op het WJK in Netyana (Israël) is het eindresultaat van het jong oranje dames waterpolo zevental van onder de twintig jaar, waarvan Zv de Zaan keepster Britt van den Dobbelsteen ook deel uitmaakte.

De ploeg van bondscoach Evangelos Doudesis begon voortvarend. Door ruime overwinningen in wedstrijden tegen Zuid-Afrika (31-4) en Frankrijk (6-22) en een 5-5 gelijkspel tegen de uiteindelijke wereldkampioen Spanje, eindigde oranje in de poule op de eerste plaats. In die laatste wedstrijd werd Van den Dobbelsteen uitgeroepen tot de meest waardevolle speelster van de wedstrijd.

Vertrouwen groeide

Het vertrouwen op een hoge klassering groeide. Echter in de kwartfinale moesten de Nederlandse dames een onverwachte 12-13 nederlaag slikken tegen Hongarije. Een plaats bij de top vier werd daardoor onbereikbaar. In de strijd om de vijfde tot en met de achtste plek moest Nederland eerst tegen Servië spelen. Het werd een 4-14 overwinning. Een vijfde plek was nog mogelijk, maar dan moest er wel van Rusland gewonnen worden.

Met een 7-8 voorsprong voor Rusland halverwege het duel bleef het spannend. Echter een desastreuze 0-7 stand in het derde deel was voor het leeg gespeelde Oranje niet meer in te halen. Met een uiteindelijk 8-19 nederlaag tot gevolg. De Europese landen domineerden volledig het toernooi,.
Dat bracht een eindstand op van de eerste acht landen: Spanje, Griekenland, Hongarije, Italië, Rusland, Nederland, Israël, Servië.