Zaanse Top 500 jaarlijks terugkerend muziekfeest

Uitgaan
De Zaanse zanger Jan Sjouwerman is één van de artiesten die je live kunt ontmoeten tijdens de Zaanse Top 500.
De Zaanse zanger Jan Sjouwerman is één van de artiesten die je live kunt ontmoeten tijdens de Zaanse Top 500. (Foto: Dirk Karten)

WORMER – De Zaanstreek heeft er een traditie bij die past in de decembermaand waarin we aftellen naar de verjaardag van Sinterklaas, Kerstmis en 31 december. Voor de tweede keer in successie vindt de Zaanse Top 500 plaats. ‘t Wapen van Wormer is op 10, 11 en 12 december het onderkomen voor het Zaanse muziekfeest dat wordt georganiseerd door een groep muziekliefhebbers onder leiding van Paul van den Bergh van Music Journey. Op 1 november start de mogelijkheid tot het online stemmen voor deze lijst met vijfhonderd nummers. Staat Lucifer wederom dit jaar op nummer één?

Stemmen op favoriete Zaanse artiest kan vanaf 1 november

De lleden van de projectgroep zijn vlak na de zomervakantie begonnen met de organisatie van de Zaanse Top 500. Een flinke uitdaging waar alle betrokkenen zich vrijwillig voor inzetten. Paul van den Bergh is van jongs af aan gek op muziek. Dat is uitgelopen tot zijn eigen drive-in show Music Journey. Daarin richt hij zich op het organiseren van feesten met muziek en videoclips uit de jaren 60, 70, 80 en 90. Omdat op deze avonden vaak dezelfde soort muziek werd gedraaid, bleef het overgrote deel van zijn videoclips ongebruikt. Met die achtergrond werd de eerste Zaanse Top 500 in 2019 een groot succes, mede door de publiciteit die RTV Zaanstreek eraan schonk.

Trots

“Ik kijk daar heel trots op terug. Het heeft de weg geplaveid naar een jaarlijks terugkerend muziekevent”, zegt Paul die in 2018 al met het idee rondliep. Met steun van het team van Zaanradio/ZaanTV wist Paul een jaar later een driedaags muziekfeest neer te zetten dat naar meer smaakte.

Online stemmodule

“We durfden het door corona in 2020 niet aan om het event door te laten gaan. Maar nu gaat het echt gebeuren. Inclusief een kwaliteitsslag. Want na afloop van de eerste editie hebben we kritisch teruggekeken en de nodige verbeteringen doorgevoerd. Zo is er dit jaar een professionele online stemmodule ontwikkeld waarmee de Zaanse inwoners gemakkelijk de artiest/band en nummer kunnen selecteren.”

Kwaliteitsslag

Paul werkt nu een actielijst met 130 punten af voordat op 10 december nummer 500 wordt ingestart en de driedaagse muziekmarathon begint. Om dat vloeiend te laten verlopen is de ploeg medewerkers vergroot. Zo is er extra technische ondersteuning vanuit Zaanradio en ZaanTV, staan er nu tien dj’s achter de draaitafels, worden er meer televisiecamera’s gebruikt om het geheel smeuïger in beeld te brengen en komt er een heuse VIP-hoek voor artiesten en sponsors. Drie extra gastheren/gastvrouwen zorgen voor een professionele ontvangst en de leiding over de popquiz.

Burgemeester opent

“We zijn heel vereerd dat burgemeester Judith Michel-de Jong van Wormerland op vrijdag 10 december 10.00 uur het officiële startsein geeft”, licht Paul toe. “Inmiddels zijn ook de uitnodigingen naar de Zaanse artiesten de deur uit en liggen de flyers klaar. Via het TV-kanaal van ZaanTV en de zender van Zaanradio (107,1 FM en op de kabel) is de Zaanse Top500 te beluisteren én te zien.”

Laatste keer in Wapen

De Zaanse Top 500 vindt voor de laatste keer vanuit ‘t Wapen van Wormer plaatst. De eigenaren gaan stoppen met het café maar zetten voor dit muziekfeest nog één keer de deuren open.

“We willen hiermee het café nog één keer laten bruisen. Want los van de muziek en de Zaanse artiesten die je zomaar live kunt ontmoeten, houden we activiteiten zoals de popquiz tussen twee artiesten en maak je (door te stemmen) kans op toegang tot onze VIP-hoek met artiesten. Inclusief fotosessie met jouw favoriete Zaanse artiest. Misschien goed om te weten: de toegang tot de Zaanse Top 500 is gratis. Dus breng je stem uit, zet 10, 11 en 12 december in je agenda en stap gezellig binnen”, zegt Paul wervend.

Stemmen op favorieten

Stemmen kan op nummers van artiesten vanaf de jaren 60 tot aan nu. The Beatles, ABBA, Afrojack, Snelle, alles kan. Maar er kunnen ook stemmen uitgebracht worden op officiële nummers van Zaanse artiesten. 

Ben je een fan van de mooie stem van de Zaanse zanger Jan Sjouwerman? In de ban van Alexander Broussard en zijn ‘Crazy Piano’s’ en vind je dat hij echt in de top 500 thuishoort? Vanaf 1 november is het mogelijk tien platen naar keuze te selecteren die je graag wilt horen in de Zaanse Top 500. Volg en deel het laatste nieuws hierover op Facebook pagina www.facebook.com/MJZaanseTop500.

Komt Wolter Kroes ook dit jaar even binnenwippen?