Column Blik van Co: Jodenkoeken en Zigeunersaus

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Aangeleverd)

“Kan je nog een pakje koek en saus meenemen”. Het is vrijdagmiddag en dat betekent de traditionele boodschappenmiddag. Die hadden wij eigenlijk al achter de rug, maar dit waren we vergeten. 

Ik ga op pad en mijn geest wordt geplaagd welke koeken en saus ik zal meenemen. Ik weet me nog heel goed te herinneren dat wij thuis op vrijdagmiddag een negerzoen, jodenkoek of een moorkop kregen als wij uit school kwamen. Wat zal ik meenemen negerzoenen of jodenkoeken. 

Na een kleine afweging ga ik voor het laatste. Ik loop de supermarkt in en ga naar de afdeling koeken want deze koeken, in zijn bekende gele bus, zijn niet weg te denken tussen de speculaasjes, bokkenpoten en mergpijpjes. We starten bij de glacés, Bastognekoek en spritsen maar nog geen geel busje te zien met jodenkoeken. 

Na lang gezocht te hebben staak ik mijn pogingen. Aan het eind van de stelling zit een jongeman in yoga-houding de stellingen bij te vullen. “Mag ik u wat vragen, waar liggen de jodenkoeken”. Hij kijkt mij verbijsterd aan en antwoord: “Nooit van gehoord, misschien verkopen wij die niet, maar vraag het even aan mijn collega, die zit in stelling 4”. Ook hij weet het niet. 

Deze Odekoeken zijn helemaal niet sinds 1883 en ze zijn ook niet origineel

Ik wijzig mijn tactiek en leg uit dat een jodenkoek een grote platte koek van zandgebak is en zo’n 10 cm in diameter zijn en deze koeken zitten in een geel blik. Mijn uitleg heeft doel getroffen; “Ik denk dat ik weet wat u bedoelt”, antwoord hij enthousiast. De jongeman loopt met me mee en wijst naar een platte wagen midden in de supermarkt. Ik zie iets geels en spring een gat in de lucht. 

Het gele stalen busje pakkend lees ik op de wikkel: ‘Davelaar, sinds 1883, Odekoeken origineel’. Dit zijn helemaal geen jodenkoeken wrijf ik hem nog even in. Wat wordt je toch als consument weer iedere keer op het verkeerde been gezet want deze Odekoeken zijn helemaal niet sinds 1883 en ze zijn ook niet origineel. De zigeunersaus heb ik maar laten zitten want het blijkt dat ook zigeunersaus in het rijtje van ‘discriminerende lekkernijen’ zit net als de jodenkoek, negerzoen en moorkop. 

Co Backer

jalbacker741@telfort.nl