Reddingmuseum in Den Helder viert 40-jarig bestaan!

Algemeen
De omslag van het boek.
De omslag van het boek. (Foto: aangeleverd)

DEN HELDER - Het Reddingmuseum bestond zaterdag 10 juli exact 40 jaar. Dit heuglijke feit wordt gevierd met een feestweek bij het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers. Tijdens deze week zijn er allemaal leuke activiteiten voor jong en oud.

Jubileumboek geeft volledig overzicht 

Reddingsbrigade Den Helder gaf zaterdag 10 juli demonstraties en voorlichting op Willemsoord, naast het museum. Op deze dag werd ook het boek 40 jaar Reddingmuseum gepresenteerd. De rest van de week kunnen bezoekers aan het rad van fortuin draaien en hun geluk beproeven. Er zijn speciale kinderactiviteiten en op een aantal dagen worden de historische reddingboten opengesteld voor het publiek vanaf 11.00 uur. Ook in het museum is het feest. Bezoekers mogen aan het rad van fortuin draaien voor een mooi prijs. De prijzen zijn ter beschikking gesteld door ondernemers uit Den Helder. De feestweek eindigt vrijdag 16 juli.

Boek 40 jaar Reddingmuseum

Het boek 40 jaar Reddingmuseum is speciaal voor de gelegenheid geschreven door één van de vrijwilligers van het museum, Bas van Deelen. Het boek geeft een volledig overzicht van de geschiedenis en daarmee de ontwikkeling van het Reddingmuseum. Het boek werd zaterdag 10 juli uitgereikt aan de vrijwilligers van het museum door KNRM directeur Jacob Tas.

Geschiedenis

Het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers werd op 10 juli 1981 opgericht. Het begon eenvoudig - op twee etages in de Keizerstraat - als Reddingmuseum ‘Dorus Rijkers’. Het museum heeft zich sindsdien ontwikkeld van een verzamelplaats van enkele gepassioneerde vrijwilligers tot een hoogwaardig kwalitatief interactief museum dat hoge waarderingen scoort van haar bezoekers.

Het museum was vroeger gevestigd in de binnenstad van Den Helder en verhuisde in 2002 naar de huidige vestigingsplaats, een voormalig motorenwerkplaats op Willemsoord. In 2015 moest het museum een gedeelte afstaan aan het nieuwe theater de Kampanje. Na een ingrijpende verbouwing in dat jaar kon vernieuwing in het museum plaatsvinden. Sindsdien zit het museum in een groeifase waar niet alleen het aantal bezoekers groeit, maar ook de collectie. De afgelopen jaren is deze collectie van ruim 5000 objecten bijna in zijn geheel gedigitaliseerd.