Reddingsbrigade Den Helder draait pilot met drones

Algemeen
Oefening met drone op het strand.
Oefening met drone op het strand. (Foto: aangeleverd)

DEN HELDER - De in Den Helder geboren en getogen Damian Dekker (23) is sinds een aantal jaar als secretaris betrokken bij de Reddingsbrigade in Den Helder en dat bevalt hem uitstekend. “Sowieso is het helpen van mensen in benarde situaties mooi om te doen, maar het is ook gewoon leuk! We hebben een heel gezellige vereniging waarbij zich zo’n 110 leden op vrijwillige basis hebben aangesloten. Naast de operaties waarbij wij worden ingezet, organiseren we tal van leuke activiteiten voor onze leden.”

Het voorkomen van de verdrinkingsdood heeft onze hoogste prioriteit

De Helderse Reddingsbrigade is sinds 1973 actief in Den Helder en omstreken waarbij het doel in de aller-breedste zin het voorkomen van de verdrinkingsdood is. Damian: “Dat is eigenlijk alles wat we doen en waar we voor staan. De verschillende afdelingen binnen de vereniging beheersen daarbij allemaal hun eigen disciplines. Zo hebben we de alarmploeg en dat zijn onze mensen die onmiddellijk op een 112-melding afkomen. Daarnaast doen we aan evenementbewaking. Daarbij kun je denken aan een activiteit op Willemsoord waarbij relatief veel water in de buurt is. Neem bijvoorbeeld de intocht van sinterklaas, daar staan doorgaans veel mensen langs het water. Daar zijn we dan aanwezig ter preventie. We proberen bij dit soort activiteiten alles zo overzichtelijk mogelijk te houden, zodat àls er iemand in het water belandt, wij er snel bij zijn. Ook geven we zwemlessen in het zwembad voor onze leden, zodat zij de benodigde diploma’s kunnen halen. De reddingsbrigade beschikt over verschillende leerlijnen, voor bijvoorbeeld het zwemmen in open water als meren en grachten, maar ook voor specifiek het strand en toezicht houden in het zwembad. Er zijn leden binnen de vereniging die voor alle leerlijnen de diploma’s hebben behaald, maar dat is geen vereiste.”

Motivatie

Zoals vermeldt telt de Helderse Reddingsbrigade momenteel 100 enthousiaste leden, maar nieuwe aanwas is altijd welkom. Damian: “We zijn inderdaad nog op zoek naar meer leden en ze kunnen al lid worden vanaf de leeftijd van acht jaar. Als ze in het bezit zijn van de zwemdiploma’s A en B, zijn ze van harte welkom. Deze jonge leden worden bij ons ingedeeld op de maandagavond waar de beginselen van het reddingswezen aan bod komen. Als ze de leeftijd van zestien jaar hebben behaald, dan kunnen ze doorstromen naar de donderdagavond waar ze door kunnen groeien tot bijvoorbeeld strandwacht om de bewakingstaak echt te kunnen uitvoeren. Ook volwassenen kunnen hier natuurlijk meezwemmen, we hebben geen maximale leeftijd, iedereen is welkom.” Damian benadrukt nog maar eens hoe uiteenlopend de werkzaamheden bij de reddingsbrigade zijn. “Het is sowieso mooi om mensen in nood te mogen helpen. De meeste leden onder ons hebben daar een intrinsieke motivatie voor. En daarnaast is het gewoon hartstikke leuk. Je mag zwemmen waarbij je een heel praktische opleiding krijgt hoe je mensen kan redden.” Met de regelmaat van de klok komt de reddingsbrigade in actie, zoals kortgeleden bij het instorten van de trap bij strandpaviljoen Citadel. “Daar waren we met een man of tien aanwezig, maar dan hebben we het wel over een uitzonderlijke situatie met veel aanwezige hulpdiensten”

Drones

Sinds een maand of twee is de Helderse Reddingsbrigade bezig met een unieke pilot waarbij drones straks kunnen worden ingezet bij reddingsoperaties. “We zijn er momenteel volop mee aan het oefenen om te kijken hoe het is en om te zien hoe wij kunnen bijdragen aan reddingsoperaties met behulp van een drone. We zijn door het bedrijf DroneQ benaderd of wij tijdens deze pilot op het strand ondersteuning kunnen bieden. Deze pilot wordt mogelijk gemaakt door onder andere het ontwikkelingsbedrijf NHN, het METIP en De Kop Werkt. Wat we nu vooral doen is het zoeken naar muien, want het doel is dat de drone uiteindelijk zelfstandig muien kan detecteren. Dus er wordt momenteel veel aan ruwe data opgenomen en dat wordt in een soort alfaritme gevoerd, zodat de drone straks moeiteloos een mui aanwijst of een gebied markeert wat een mui kan worden. Daarnaast oefenen we met een drijvend object zodat we heel snel een drenkeling kunnen lokaliseren en hem of haar meteen een boei kunnen toewerpen. Maar ook met het toespreken van badgasten met een luidspreker op de drone zelf, of het maken van warmtebeelden om zo personen te traceren bij watervermissingen.” Wanneer de drones daadwerkelijk ingezet gaan worden is nog niet bekend. “Dat is lastig te zeggen”, meldt Damian. “Het hangt er natuurlijk ook vanaf wanneer DroneQ vindt dat ze genoeg data heeft verzameld, maar vooralsnog zijn wij er druk mee bezig.” Dat het project uiteindelijk doorgang vindt is zeer aannemelijk. Damian: “Dat zit er dik in, want er is landelijke interesse om te kijken hoe het zich bij ons ontwikkelt.”

Ruw terrein

Het werkgebied waarin de Helderse Reddingsbrigade opereert is op z’n minst uitgestrekt te noemen. “Absoluut”, bevestig Damian. “Dat strekt zich namelijk uit van Den Helder en Julianadorp tot aan de gemeentegrens van Schagen. Dan moet je denken aan het stukje Callantsogervaart, daar stopt ongeveer ons bewakingsgebied. Maar als je kijkt naar het binnenwater dan valt ook het Robbenoordbos eronder. Dat heeft te maken met het feit dat er in die regio geen strandambulance voorhanden is, noch een vervoersmiddel dat op ruw terrein kan rijden. Een ‘normale’ ambulance kan met zijn wielen en -ophanging niet door een bos heen scheuren of over een strand rijden. Dus mochten we daar nodig zijn, staan we paraat.” Op het strand komt de reddingsbrigade na een 112-melding vanaf ‘s avonds 18.00 uur in actie. “Dat heeft te maken met het feit dat de gemeente ooit een samenwerking is aangegaan met de Stichting Strandexploitatie Noordkop. Deze organisatie is overdag verantwoordelijk voor de veiligheid van mensen op het strand, maar als zij hulp of ondersteuning nodig mocht hebben, dan gaan we er ook heen.” Kortom, de leden van de Helderse Reddingsbrigade kunnen volmondig zeggen dat de werkzaamheden zeer divers zijn. “Sterker nog: als je het reddingswezen niet ziet zitten, maar wel graag sleutelt aan het materiaal ben je ook van harte welkom. We proberen namelijk zoveel mogelijk van het onderhoud zelf te doen om de kosten te drukken. Naast de contributie van onze leden moeten we het hebben van donaties van particulieren en bedrijven, want het is en blijft vrijwilligerswerk.” 

Ook lid worden of doneren? Zie www. reddingsbrigadedenhelder.nl

Workshop 

De Helderse Reddingsbrigade verzorgt donderdag 22 juli van 19.00 tot 21.00 uur de workshop ‘Gevaren bij het zwemmen in zee’. Locatie is ter hoogte van het strandpaviloen bij Huisduinen. De workshop is bedoeld voor de jeugd van 11 tot 16 jaar. Deelname is gratis en opgave is mogelijk via info@reddingsbrigadedenhelder.nl

Warmtebeeld van de drone.
De Helderse Reddingsbrigade telt momenteel zo'n 100 enthousiaste leden.